Fordon

Här är bästa boten mot elbilsförares räckviddsångest

Vilket är bästa boten mot räckviddsångest för elbilsförare - piller eller snabbladdare? Rätt svar är snabbladdare, enligt den samlade svenska elbilseliten på seminarium i Stockholm.

Publicerad

Gröna Bilisters nya ordförande Johanna Grant rev ned rev ned en rejäl skrattsalva när hon visade upp Gröna Bilisters egen Alvedon-variant Elvedon - sinfosilconbateria - med 20 räckviddsångestdämpande piller på seminariet "Vad ska det kosta att snabbladda - och när?" för närmare ett hundratal elbils- och laddningsexperter.

Initiativtagare till seminariet var Mattias Goldman, grundare av den gröna tankesmedjan Fores. Anledningen var den hätska debatt som följt i spåren av Ny Tekniks nyhetsartiklar om Vattenfalls och Fortums nya priser på snabbladdning. Rubriken "90 kronor för full tank" har fastnat och styrt debatten.

- Jag tänkte mig ett rundabordssamtal med ett 15-tal deltagare. Men det blev rusning och vi fick snabbt sätta stopp för anmälningar när vi började närma oss hundra, säger Mattias Goldman.

Inbjudna talare var Vattenfalls affärsutvecklingschef Mattias Tingvall, McDonalds hållbarhetschef Henrik Norell och Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant.

Den första frågan gick till Mattias Tingvall. Den löd ungefär så här:

Hur tänkte ni när ni utan förvarning började ta bra betalt för snabbladdning i ett läge när Sverige inte har mer än några tusen laddbara elbilar som kan tillgodogöra sig snabbladdning? Och när månadsstatistiken visar att elbilsregisteringarna de senaste månaderna stagnerat.

-  Ja hur tänkte vi. Jo vi tänkte en hel del. Ett argument är att vi inte vill sabotera för andra kommersiella aktörer genom att låta snabbladdning vara gratis. Ett annat är att vill hålla hög service och tillgänglighet. Det är katastrof om en snabbladdare inte fungerar. De ska vara uppkopplade mot vår driftcentral så att servicetekniker kan rycka ut lika snabbt som vid andra elnätsfel. Vi räknade bakifrån på vad detta skulle kosta oss och hamnade på 3 kronor i minuten för snabbladdning, berättade Mattias Tingvall.

Men har erkände att han inte hade tänkt på allt. Framför allt inte rubriken "90 kronor för full tank".

- Det gjorde att vi kom helt fel i debatten, säger han.

Och just den debatten fortsatte under seminariets gång. I stort sett alla seminariedeltagare menade att det var rätt i sak men fel i tiden att ta ut högs snabbladdningsavgifter.

- När vi har 12000 elbilar rullande i Sverige. Då är det dags att ta betalt. I dag finns det bara 3 200 laddbara batteribilar i Sverige varav knappt 1800 har stöd för snabbladdning. Det Vattenfall och Fortum borde ha gjort i det här läget är att förbereda elbilsintresserade på att det kommer att kosta, men inte just nu, inte förrän infrastrukturen är utbyggd och det rullar fler elbilar på svenska vägar, säger Gordon Strömfelt, oberoende elbilskonsult och känd för sin blogg Blixtgordon.

Taxi Stockholms elbilsexpert Belan Bahram säger till Ny Teknik att han är besviken på Vattenfall och Swedavia som börjat ta betalt för den nya snabbladdaren på Arlandas taxiremote. Fullt pris på 3 kronor i minuten dessutom.

- Vi kör 40-45 mil per dag. Med snabbladdning som kostar 3 kronor i minuten blir det en milkostnad på 20 kronor för en Nissan Leaf, säger Belan Bahram, som sett till att Taxi Stockholm fått flera Tesla Model S i sin flotta. Tre är i trafik just nu, den fjärde kommer i slutet av mars och två till är beställda till i januari.

Men antalet snabbladdare växer nu i rask takt i Sverige. Fortum Charge & Drive har 21 snabbladdare utefter de stora vägarna i södra delen av Sverige, Vattenfall har snart 10 stycken i Stockholms- och Uppsala-området, Jämtkraft och Sundsvalls Elnät har ett tiotal, Göteborgs Energi en handfull plus ytterligare några elbolag och kommuner.

Den riktigt stora satsningen just nu står Öresundskraft för. Med EU-stöd börjar man nu bygga upp den svenska delen av en "transeuropeisk korridor" av snabbladdare. Redan i slutet av september kommer projektet enligt planerna att stå klart med 32 stycken 50 kW ABB-snabbladdare utefter de stora vägarna mellan Malmö och Stockholm med utstickare till Värmland.

Alla svenska snabbladdare kan hittas på Uppladdning.nu eller Laddinfra.se.

Eniro har kopplat sin kartfunktion till databasen Laddinfra.se. Gör så här:

1. Öppna Eniros kartfunktion.

2. Klicka på Trafik, tidtabeller mm.

3. Klicka på Trafikinformation

4. Längst ned i den listan finns Laddstationer.

Senaste nytt direkt till dig!

Vill du få de senaste tekniknyheterna direkt till din mejlkorg? Prenumerera på våra kostnadsfria nyhetsbrev