FORDON

Han bygger cykel med fyrkantiga hjul – så funkar den i verkligheten

Cykel med fyrkantiga däck – så rullar de.
Cykel med fyrkantiga däck – så rullar de.

En innovatör som tänker utanför boxen – eller är det att han tänker just på boxar? Kolla in hur en uppfinnare uppfinner hjulet på nytt.

Hjulet tillhör en av mänsklighetens största uppfinningar och har runt 7 500 år på nacken. Och även om det genomgått betydande utveckling, inte minst de senaste hundratal åren – är formen mer eller mindre själva huvudpoängen. Men modern ingenjörskonst är otrolig och ett tankeväckande projekt som youtubern The Q tagit fram är en cykel som istället för runda hjul är bestyckade med fyrkantiga.

Även om det knappast går att se några praktiska fördelar med formförändringen – är det ett spännande projekt.

Idén till det hela kommer från spelet ”Enter The Matrix”. Spelet gjordes till en börja som tv-spel, men i en portering för att kunna spela det på PC – fick man acceptera fyrkantiga hjul.

Det här fick The Q att vilja testa och i videon får man se hela bygget, från materialinköp till färdig ”produkt”. Det är som sagt ett roligt och intressant projekt, men även om det i slutet av videon syns att cykeln går att trampa framåt – låter vi det vara osagt hur den är att svänga i lite högre hastigheter.

Fyrkantiga hjul på cyklar må vara nytt, men redan 2012 testade Mythbusters att förse en bil med kantiga hjul. Ett bygge som verkligen cementerade fördelarna med urprungsformen.

Det här är inte heller det första innovativa cykelbygget som The Q gjort. Han har byggt intressanta varianter med halva hjul samt även cyklar som går.