Fordon

Hägglunds varslar 150

Fredagen den 13 augusti förlorade Hägglunds slutgiltigt en miljardupphandling till det svenska försvaret. Nu varslas 150 anställda, varav troligen flertalet är utvecklingsingenjörer.

Publicerad

–       Varslet är orsakat av ett antal order som antingen gått till konkurrenter eller skjutits på framtiden. Det är inte bara den svenska upphandlingen, även om den påverkat, säger Ola Thorén, informationsdirektör på BAE Systems Hägglunds.
Enligt företaget är det 50 kollektivanställda och 100 tjänstemän som varslas. Någon närmare uppdelning vill man inte gå in på. Det är ändå uppenbart att större delen är ingenjörsjobb som försvinner. Hägglunds meddelar nämligen samtidigt att man lägger ner all utveckling kring det nya stridsfordonet Sep/Alligator, utan att ha något nytt liknande projekt. Därigenom försvinner flera kompetensområden från utvecklingsavdelningen
Trots detta fullföljer Hägglunds satsningen på ett nytt produktionssystem, som inleddes i början av 2010. Investeringen är på runt en halv miljard kronor
–       Vi investerar för en framtida stor tillverkning av bandvagnar och stridsfordonet CV90 till en lägre kostnad, det är produkter som fortfarande går mycket bra på marknaden och där vi är hoppfulla om flera affärer på kort och medellångd sikt, säger Ola Thorén.
Hägglunds omsatte förra året mellan fyra och fem miljarder kronor, och har i dag 900 anställda. Vidd årsskiftet 2010-2011 ska man vara 850, och efter dagens varsel räknar man med att vara 700 vid halvårsskiftet 2011.