Fordon
Grafik: Så fungerar Rysslands attackfartyg Mistral
Jakten på eventuella ryska ubåtar i Östersjön är avslutad. Men snart får Ryssland sitt attackfartyg Mistral. Om Frankrike bestämmer sig för att leverera.
När Ryssland 2010 beställer två amfibieattackfartyg i Mistralklassen av Frankrike är det för att köpa in ett tioårigt tekniskt försprång. Vladimir Putin vill stärka det ryska försvaret, vars materiel till största delen nu blivit ålderstigen.
Flygvapnet rustas med femte generationens stridsflygplan, nya atomubåtar beställs och planer smids för nya stora hangarfartyg.
Ett sätt att snabbt hämta in förlorade år av teknisk utveckling är att köpa. Frankrikes nya Mistralfartyg representerar den senaste utvecklingen av amfibieattackfartyg, med plats för 16 helikoptrar och hela förband som kan sättas iland med mindre landstigningsfartyg från det stora moderskeppet.
Enligt överenskommelsen som tecknas ska två fartyg byggas i Frankrike, och ytterligare två vid ett nybyggt varv i närheten av St Petersburg. Ryssland vill ta del av det franska teknikkunnandet som en del i affären.
Ryssland betalar närmare 1,4 miljarder euro för de båda franskbyggda fartygen i början av 2011.
2013 skrinläggs planerna på att bygga fartyg i Ryssland. Och under 2014 har den förändrade situationen i öst, med ett allt mer aggressivt Ryssland, gjort planerna mer kontroversiella.
I samband med EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av Ukrainakonflikten hotade Frankrike den 3 september med att stoppa leveranserna av de båda fartygen.
Det första i serien, Vladivostok som fartyget döpts till, var då redan färdigbyggt och två fulla ryska besättningar fanns i Frankrike för testkörningar.
Den 13 september lämnade Vladivostok kajen och inledde testkörningarna med den ryska besättningen.
Om leveransen kommer att fullföljas är i dagsläget oklart. Ryssland hotar Frankrike med sanktioner om inte köpet genomförs, medan Frankrike meddelar att man vill avvakta hur Ukrainakonflikten utvecklas.
De närmaste dagarna förväntas det klarna om leveransen av Vladivostok kommer att fullföljas.
Fartyg nummer två, Sevastopol, ska enligt planerna levereras nästa år.
Följ Ny Teknik på Facebook!