Fordon

GM om riskbilarna: Ta av nyckelringen

Foto: GM, TT
Foto: GM, TT

GM återkallar ytterligare 3,4 miljoner bilar som kan ha problem med tändningslåset och uppmanar förarna att plocka bort eventuella nyckelringar.

Publicerad

(Uppdaterad) Den amerikanska biljätten tvingades på måndagen till ett nytt stort återkallande av bilar som kan ha problem med tändningslås som slår av under färd, varvid extrafunktioner som servostyrning och krockkuddsutlösning upphör.

Även denna gång pekar GM ut samma ingenjör som var ansvarig för problemenen med tändningslås i 2,6 miljoner bilar som redan tidigare återkallats. Han har givit klartecken till att låsen användes trots att de inte uppfyllde GMs specifikationer. Ingenjören har nu fått lämna företaget.

Men i stället för att byta ut brytaren i tändningslåset, som görs för modellerna Chevrolet Cobalt och Saturn Ion, tänker GM den här gången ge bilägarna nya bilnycklar eller små plastinsatser i stället för nycklar.

I väntan på att ägarna får de nya nycklarna uppmanas de att plocka bort nyckelringar till de nuvarande bilnycklarna. Misstanken är att tunga nyckelknippor kan vrida nyckeln ur tändläge när bilen passerar över vägskador eller järnvägsövergångar.

De bilar som omfattas denna gång är av märkena Chevrolet, Cadillac och Buick av årmodeller mellan 2000 - 2014. Den enda modell som ännu tillverkas är Chevrolet Impala i utförande som används av biluthyrningsfirmor.

Det senare återkallandet bedöms bli betydligt billigare för GM än det förra. Av de 2,6 miljoner ägare som uppmanats att byta tändningslås har hittills endast 7 procent antagit erbjudandet.

I morgon onsdag ska GMs vd Mary Barra för andra gången frågas ut av medlemmar i ett utskott i representanthuset. Hon kommer att få frågor om varför företaget inte agerade trots att man känt till problem med tändningslåsen i tio års tid.