Fordon

GM och Honda går in i ny allians

Foto: GM
Foto: GM

Nu avslöjar GM och Honda att de ska utveckla bilar tillsammans. ”Alliansen kommer hjälpa båda företagen att skynda på investeringen i framtidens mobilitet”, säger Mark Reuss på GM.

Publicerad

"Ensam är inte stark", det var budskapet från Fiats förre chef Sergio Marchionne. De sista åren innan Sergio Marchionne gick ur tiden kämpade han med att försöka hitta en sammanslagningspartner för FCA-koncernen.

Numera har det italiensk-amerikanska konglomeratet gått ihop med franska PSA under paraplynamnet Stellantis. Tillsammans har gruppen fjorton olika bilmärken i dag.

Några som hittills har varit ensamma är GM. Bolaget uppvaktades ett tag av just FCA – men gav kalla handen. Dock verkar GM ha ändrat synen på allianser sedan dess. I ett pressmeddelande avslöjar den amerikanska jätten att de nu lägger grunden för en ny Nordamerikansk bilallians, detta tillsammans med japanska Honda.

I det förslag som ligger, och där det finns en avsiktsförklaring, ska de båda tillverkarna dela plattformsarkitekturer, samt drivlinor. Därtill ska bolagen koordinera inköp, forskning, utveckling samt tjänster för uppkoppling.

GM och Honda har sedan tidigare diskuterat olika partnerskap, men då har det handlat om bränslecellsteknik och eldrivlinor. Men nu ska alltså även vanliga förbränningsmotorfordon inkluderas. Planeringen påbörjas omedelbart, och tanken är att den nya alliansen ska börja jobba tillsammans med utveckling i början av nästa år.

De båda företagen har en historia av samarbeten. I april kom nyheten att Honda ska utveckla två el-bilar på GM:s nya plattform samt använda den Detroit-baserade tillverkarens nya batteriteknik. Den nya alliansen innebär alltså detta partnerskap fördjupas.