Fordon

GM-chefen vill se högre bensinskatt

Dan Akerson
Dan Akerson

GMs vd Dan Akerson vill se skattehöjningar på bensin så att bilköparna väljer snålare bilar.

Publicerad

I en intervju i tidningen The Detroit News berör Akerson dels statens roll för att driva på intresset och utvecklingen av bränslesnålare fordon, dels statens roll som livräddare för den tidigare pressade bilindustrin.

Att få bilköparna att välja mindre och bränslesnålare bilar skulle göra mer för miljön än myndigheternas krav på bilindustrin att minska bränsleförbrukningen.

Dan Akerson kan tänka sig ett påslag på upp till en dollar per gallon (1 US gallon = 3,79 liter). Bensinpriset ligger i USA på sina ställen strax över 4 dollar per gallon (23.30 kronor).

Akerson påpekar för tidningens reportrar att han knappast blir populär bland sina republikanska vänner med ett sådant förslag. Han är inte den första bildirektören att önska högre bränsleskatter, Fordkoncernens ordförande Bill Ford har tidigare varit inne på samma linje.

Men, påpekar tidningen, att föreslå skattehöjningar på bränsle i billandet USA är lika med politiskt självmord för den som vågar driva frågan.

Dan Akerson uttrycker i intervjun också sin tacksamhet till den amerikanska staten som gick in och räddade GM genom att köpa aktier. Han räknar med att den återstående statligt ägda delen av GM, 26 procent, ska ha bjudits ut på den privata marknaden om senast tolv månader, kanske redan om ett halvår.