Fordon

GM-chefen: Vi ska skapa en helelektrisk framtid

Mary Barra, vd för General Motors. Foto: TT
Mary Barra, vd för General Motors. Foto: TT

Ny vinst och elektrifierade löften. Då GM kvartalsrapporterade var vd:n, Mary Barra, tydlig med att elbilar är företagets framtid.

Publicerad

Amerikanska General Motors har en gedigen stamtavla, men det innebär inte att framtiden är säkrad för det (vilket Oldsmobile fick erfara efter 107 år i branschen). Men för att övertyga investerare om att GM har riktningen utstakad sa chefen Mary Barra att de har en framtidssäkrad plan.

Det var i samband med kvartalsrapporten, som visade högre vinst än väntat, som Barra sa att elbilar snart kommer att lanseras brett. Det rapporterar Techcrunch.

– GM är industriledande inom pickups och har industriledande elektrifiering-kapacitet. Jag försäkrar er att vi inte kommer att ge upp vår ledning på endera fronten. Vi ska skapa en helelektrisk framtid som inkluderar en hel uppsättning elbilar, vilket inkluderar fullstora pickups, sade hon.

I stallet har GM redan Chevrolet Bolt som förvisso inte är någon dålig produkt – men de saknar de ack så trendiga suvarna för att inte tala om pickups.

Tidigare har det ryktats om att GM skulle vara i diskussioner om att investera i Rivian, ett uppstartsbolag som fick stora rubriker i höstas då man visade upp modellerna R1T och R1S, men inget har hänt.

Istället blev de snuvade av Ford som i april avslöjade att man investerat en halv miljard dollar i Rivian.

Barra avslöjade inget om man ämnar utveckla en helt egen modell, eller försöka hitta en samarbetspartner. Hon sa att mer information kommer när det är konkurrensmässigt passande.

GM som de senaste åren kämpat med att försöka modernisera företaget har skurit i kostnaderna och investerat allt mer i elektrifiering och teknik relaterad till autonoma fordon, I januari i år meddelade de att man ämnar stöpa om Cadillac till att bli koncernens spjutspets inom elbilssegmentet. Något man hoppas innebär att märket ska bli en skarp konkurrent till Tesla.