Fordon

GKN förnyar motorkontrakt för Gripen C/D – värt miljarder

RM12-motorn kommer fortsatt att underhållas i Sverige.
RM12-motorn kommer fortsatt att underhållas i Sverige.

GKN Aerospace i Trollhättan kommer att fortsätta underhålla RM12-motorn. Kontraktet beräknas vara värt cirka 3,9 miljarder kronor.

Publicerad

Tidigare i år beslutade Försvarsmakten att ta hem underhållet av nya Gripen E-motorn RM16 till Sverige. Underhållet ska skötas av GKN Aerospace i Trollhättan i stället för av General Electric i USA, vilket var tanken från början.

Anledningen var bland annat de goda erfarenheterna från motorunderhållet av Gripen C/D, som har skötts av GKN. Motorn i C/D kallas för RM12 och är en vidareutveckling av GE F404.

Nu meddelar GKN att underhållskontraktet gällande RM12-motorn förlängs i ytterligare 4,5 år. Det beräknas vara värt cirka 3,9 miljarder kronor och löper till och med 2024.

Kontraktet gäller förutom de 96 svenska Gripen C/D-planen även de plan som har exporterats till Tjeckien, Ungern och Thailand.

RM12-motorn har hittills levererat ungefär 310 000 flygtimmar för Gripen C/D.

Fakta: Gripenmotorer

I den senaste versionen, E, av stridsflygplanet Saab Gripen sitter en motor som kallas RM16, vilket är en vidareutveckling av General Electrics F414. F414 finns bland annat i det amerikanska stridsflygplanet F-18 Super Hornet.

I den tidigare Gripenversionen, C/D, sitter en motor kallad RM12 från Volvo Aero (sedan dess uppköpt av GKN Aerospace), som i sin tur är en vidareutveckling av GE:s F404.