Fordon

Geely intresserat av belgisk Opelfabrik

Li Shufu, huvudägare till Geely och Volvo, överväger att ta hand om Opels monteringsfabrik i Antwerpen. På onsdagen träffade han regeringschefen för den flamländska delen av Belgien, Kris Peeters.

Publicerad

I intervjuer med belgiska medier förklarade Li Shufu att han har fått ny väsentlig information som man nu ska utvärdera.


Fabriken i Antwerpen har de senaste åren byggt Opel Astra. General Motors lät bygga fabriken 1925 för att tillverka Chevrolet. Sedan dess har 13 miljoner bilar rullat ut genom fabriksportarna. I april beslöt GM att stänga fabriken för att minska på koncernens överkapacitet. Men man gav den ett halvårs nådatid om någon ny finansiär eller tillverkare skulle visa intresse. Då hade fabriken cirka 2600 anställda, en siffra som sedan dess har halverats.


Geely har tidigare uttalat att man ska etablera sig i Europa, vid sidan av Volvo som fortsatt ska vara ett fristående varumärke inom Geelykoncernen.


Li Shufu anlände till mötet med Kris Peeters i en Volvo XC60. Volvo har en stor fabrik i Gent, drygt fem mil från Antwerpen. Här har man under senaste månaderna nyanställt hundratals bilbyggare för att möte uppgången i efterfrågan.


Om Geely tar över Opelfabriken kan man räkna med ekonomiskt stöd från den flamländska delstatsregeringen.