Fordon

Gamla tågjättar petas från toppen

Snabbtåg från kinesiska CSR.
Snabbtåg från kinesiska CSR.

Etablerade tillverkare av rälsfordon hotas nu av nya aktörer. Forna ettan Bombardier är omkört av kinesiska CSR.

Publicerad

Analysföretaget SCI Verkehr har tittat på de 170 största tillverkarna av lok och vagnar i världen. 60 av dessa står för 90 procent av världens tillverkning.

Av undersökningen som gäller 2010 framgår att kinesiska CSR nu har seglat upp på ledarplatsen, där tidigare kanadensiska Bombardier legat.

Efter tvåan Bombardier kommer ännu ett kinesiskt företag, China CNR Corporation, med i stort sett samma omsättning som Bombardier.

SCI Verkehr konstaterar att uppgången för de kinesiska företagen till stor del kan förklaras av den kraftiga utbyggnaden av järnvägsnätet i Kina. Det är oklart om framgången kan fortsätta även på exportmarkanden, där SCI sätter frågetecken kring säkerheten sedan kinesiska snabbtåg och tunnelbanetåg varit inblandade i svåra olyckor.

Framgångsrikt har spanska CAF varit som efter att utbyggnaden av det inhemska järnvägsnätet mättats lyckats på marknader i Sydamerika och Saudiarabien, och även tagit en stororder i Tyskland.

Av de tio största tillverkarna finns för 2010 ingen som enbart koncentrerat sig på godstrafik. Det är passagerartrafiken som har utvecklats mest positivt, konstaterar SCI.

Tio största tillverkarna och omsättning i miljarder euro

  1. CSR - 5,20
  2. Bombardier – 4,83
  3. China CNR – 4,83
  4. Alstom – 3,03
  5. Siemens – 2,21
  6. Transmashholding – 1,53
  7. CAF – 1,10
  8. Hyundai Rotem – 1,08
  9. Kawasaki – 1,04
  10. GE Transportation – 1,02