Fordon

Gaddafi försökte köpa svenska vapen

Flygvapeninspektören Anders Silwer höll presskonferens i Stockholm på torsdagen. Några timmar senare flög han till Natobasen på Sicilien. Foto: Lars Anders Karlberg
Flygvapeninspektören Anders Silwer höll presskonferens i Stockholm på torsdagen. Några timmar senare flög han till Natobasen på Sicilien. Foto: Lars Anders Karlberg

Gaddafi ville köpa svenska vapen från försvarskoncernen Saab. För att affären skulle gå i hamn behövdes en svensk före detta toppmilitär och en numera skandalomsusad före detta vd, skriver SvD.

Publicerad

Den 1 december 2009 befann sig minröjarbolaget Countermines vd Christer Bergqvist i Libyen i hopp om att göra affärer med regimen.

Som hjälp hade Bergqvist med sig den pensionerade generallöjtnanten Johan Kihl, styrelseledamot i bolaget.

Contermine hade efter hårt lobbyarbete fått till stånd ett möte med chefen för statliga minröjningsorganet Libyan Demining Assoiciatios (LDA) chef Najmeddin Aburawi.

- Chefen för LDA gick med Johan Kihl till mötet. De gick till en byggnad där Mohammed Ismail hade sitt kontor. Jag antar att det var Gaddafi Foundations kontor, säger Christer Bergquist till SvD.

Men Mohammed Ismail, då en av Gaddafis närmste män, var inte intresserad Countermines produkter.

Det var Johan Kihl som var av intresse för libyerna. Kihl var nämligen vid tillfället även rådgivare åt försvarskoncernen Saab.

- Ismail är stabschef hos Saif Gaddafi och Saif var arméchef och det var till armén som han ville skaffa vapen, säger Johan Kihl, till SvD.

Saab bekräftar till tidningen att Libyen vid ett flertal tillfällen försökt köpa vapen av försvarskoncernen. Dock utan framgång.

- Vi har fått ett antal förfrågningar på olika sätt under de senaste åren. Det har varit via telefon eller fax. Samtliga förfrågningar har lett till att vi med vändande post sagt att vi inte är intresserade, säger Lasse Jansson, talesperson på Saabs försvarskoncern till SvD.