Fordon

Förutspår grafitkris: Så bör tillverkarna agera

Benchmark Mineral Intelligence anser att en global grafitbrist blir ett faktum under 2022. Här är expertens råd till batteritillverkarna. 

Publicerad

Grafit bryts i Nordamerika, Afrika och Asien, men materialet måste processas innan det hamnar som anod i litiumjonbatterier – och den bearbetningen utförs i dag i Kina. Exempelvis har USA inga anläggningar som i stor skala kan leverera grafit för elfordon. Det rapporterar Electrek.   

Kina kontrollerar därmed 84 procent av den globala tillgången på grafit, och i takt med att världens största marknad för laddbara bilar växer finns det också en förväntan kring att landet kommer att prioritera sin inhemska batteritillverkning.  

Benchmark Mineral Intelligence förutspår att batterisektorn årligen kommer att växa med 30 procent till och med 2030. Den Londonbaserade prisrapporteringsbyrån anser att en global grafitbrist blir ett faktum under 2022.  

Electrek har intervjuat vd:n för Ceylon Graphite, och enligt Don Baxter har Kinas batteriproduktion en kapacitet som ligger minst tio år före väst. För att säkerställa sin tillgång rekommenderar han att fordonsindustrin och deras underleverantörer i väst ser över sina försörjningskedjor.