Först i världen: Över hälften elbilar i Norge

2021-01-05 15:47  
Laddning av elbil. Foto: Tibber

Trenden har pågått länge, men nu är tronskiftet ett faktum. Som första land i världen har Norge mer än hälften rena elbilar i försäljningen.

För helåret 2020 landade de helt batteridrivna personbilarna på 54,3 procent av den norska nybilsmarknaden, framgår av siffror från branschorganet OFV. Det kan jämföras med 42,4 procent 2019. Bilar med bensin-, diesel- och hybriddrift får nu alltså dela på en minoritet av marknaden.

Köpare av avgasfria bilar gynnas av lägre skatter plus andra förmåner i Norge, i hopp om att uppnå målet att försäljningen av fossilbilar ska ha upphört till år 2025.

Trenden accelererade dessutom under året, och i december var två av tre sålda bilar – 66,7 procent – helt eldrivna.

Läs mer: Milstolpen: Första gången en elbil är Sveriges mest sålda

2020 års mest köpta bil blev Audis elmodell E-tron, som uppnådde en marknadsandel på 6,5 procent. Närmaste konkurrenter var Teslas Model 3 och VW:s nya elsatsning ID3, som båda fick en andel på 5,5 procent.

Suget efter elbilar bidrar också till att den norska bilmarknaden i stort sett sluppit den djupa pandemisvacka som branschen drabbats av i övriga världen. Totalmarknaden för personbilar krympte med blygsamma 0,7 procent till 141 412 exemplar. Det kan jämföras med exempelvis Sverige, där nedgången jämfört med 2019 blev 18,1 procent.

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Elbilar Norge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt