FORDON

Ford söker patent – för reservbatteri i form av en takbox

Fords idé om ett reservbatteri i form av en takbox, från patentansökan.
Fords idé om ett reservbatteri i form av en takbox, från patentansökan.

Är du i behov av mer räckvidd till din elbil? Sätt då ditt hopp till att Ford gör verklighet av idén om att använda en takbox för att rymma ett reservbatteri.

Publicerad Uppdaterad

Den amerikanska biltillverkaren Ford har ansökt om ett patent för ett reservbatteri i form av en takbox. Tanken är att ge extra räckvidd i miljöer där det är ont om laddmöjligheter. Det rapporterar Inside EV:s som även påpekar att ansökan först upptäcktes av en användare på forumet för elpickupen F-150 Lightning.

Vilken energilagringskapacitet som ryms framgår inte. Boxen är fylld med polyuretanskum för att isolera mot kyla och värme. Ventilationshål på sidorna bidrar till att kyla batteriet och har även fjärrstyrda ventiler som ska kunna stänga till exempel vatten och sand ute vid behov. Längst bak finns en laddkabel med anslutningshandske. Boxen inkluderar även en kontrollenhet som kommunicerar trådlöst med en kommunikationsenhet som tillhör bilen, och därmed göra det möjligt att ladda bilbatteriet. 

Om denna idé blir verklighet återstår att se – som alltid med patentansökningar. Inside EV:s påpekar att batterier väger en hel del och att man sällan vill ha vikten längst upp på fordonet, eftersom det då kan bli vältsjukt. Och hur många personer kommer krävas för att lyfta boxen på plats?