Flygspanarna i Uppsala får Vinnovapengar

2008-10-24 09:16  
Harald Klomp, vd för Imint i Uppsala.

Imint i Uppsala, specialist på analys av flygspaningsbilder, får 1,2 miljoner kronor av Vinnova och en biljett till det nationella flygtekniska forskningsprogrammet NFFP.

Imint lägger in lika mycket i potten och disponerare således 2,4 miljoner kronor under tre år för bildanalysforskning för spaningsflyg.

Imint, som är en förkortning av Image Intelligence, utvecklar en programvara som ökar kvaliteten och läsbarheten på videobilder som sänds från förarlösa flygplan vid flygspaning.

Det är Imint som står för bildanalystekniken i det svenska försvarets obemannade spaningsfarkoster Ugglan och Falken.

- Vår programvara stabiliserar video, tar bort rörelseoskärpa, ökar upplösningen och sammanfogar flera bilder till mosaiker, säger Imints vd Harald Klomp i ett pressmeddelande.

Den största efterfrågan av flygspaning sker i dag i internationella fredsbevarande insatser där det gäller att skydda både soldater och civilbefolkning.

Men också den civila marknaden växer – civil säkerhet, gränsbevakning och miljöövervakning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt