Fler fördelar än nackdelar med självkörande bilar

2014-01-08 15:37  
Självkörande dröm från 1950-talet. Foto: Rands rapport

Även om det finns risker och nackdelar med självkörande bilar så överväger fördelarna, enligt en ny rapport.

Färre olyckor, lägre energiförbrukning och utsläpp och lägre kostnader tack vare färre trafikstockningar är några av fördelarna som Rand Corporations utredare James Anderson ser med självkörande bilar i en nyutgiven rapport.

Studien bygger på dokument och samtal med ett 30-tal företrädare för biltillverkare, teknikutvecklare, kommunikationsföretag, lagstiftare m m. Inte minst erfarenheterna med Googles autonoma bil, som i mars 2013 hade rullat 800000 km, utan att ha orsakat någon olycka ingår i bedömningen.

Förutom att självkörande bilar ger äldre och handikappade en möjlighet till mobilitet, så kan kostnader i samband med trafikstockningar bli lägre - passagerarna får då möjlighet att utföra andra sysslor i bilen.

Stora kostnadsbesparingar finns också i att parkeringsytor i attraktiva områden kan elimineras - bilar släpper av sina åkande och kör sedan och parkerar själva i ytterstadsområden. Dessutom kan självkörande bilar utnyttjas effektivt av många olika personer i bilpooler.

Anderson pekar också på faror och nackdelar, som att en effektivare mobilitet samtidigt kan öka bilåkandet vilket ändå leder till trafikstockningar, samt att tekniska missöden som datamanipulation, eller rent tekniska fel, kan leda till haverier.

Sammantaget tycker han ändå att fördelarna överväger: tekniken gör överlag den självkörande bilen till en bättre förare än en mänsklig medelbilist.

James Anderson rekommenderar därför lagstiftare att vara generösa med regler för självkörande bilar, speciellt som tekniken behöver utvecklas. Ansvarsfrågan är en annan viktig punkt, liksom hanteringen av den personliga integriteten när stora tekniska system sköter transporterna. Regler och ansvarsfrågor bör utformas så att användningen av autonoma bilar kan jämföras med hur medelbilisten kör.

Här finns rapporten

Håkan Abrahamson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt