Fordon

Fisker hos Volvo oroar

Två republikanska senatorer är oroade av att elbilsföretaget Fisker kan hamna i händerna på kinesiska Geely, bolaget som äger Volvo personvagnar.

Publicerad

De båda republikanska senatorerna Chuck Grassley och John Thune uttrycker oro över att elbilsföretaget Fisker Automotive kan hamna i kinesisk ägo.

Det ekonomiskt hårt pressade företaget har inte fått några leveranser av batterier från företaget A123, som under flera månader var försatt i konkurs. Det företaget har nyligen köpts av kinesiska intressen. Följaktligen har Fisker inte kunnat leverera några bilar av modellen Karma sedan i höstas.

Senatorerna oroas över att amerikanska skattebetalare har stöttat Fisker med förmånliga statliga lån på nära 200 miljoner dollar, pengar som riskerar att aldrig återbetalas om bilföretaget säljs utomlands.

Bland de budgivare som nämns är kinesiska Geely och Dongfeng.

Senatorerna uppger för Detroit News att de ställde frågan till energidepartementet om vad som händer vid ett eventuellt utländskt övertagande av Fisker så sent som i juni 2012. Frågan avfärdades av departementet.

- Nu aktualiseras frågan igen, säger senatorerna.

Fisker vill inte kommentera uppköpsryktena, men säger till Detroit news att man reflekterar över bud från företag från hela världen.