Fordon

Finskt offshorefartyg bistår rysk oljeborrning

Aleksej Tjirkov Foto: Archtec
Aleksej Tjirkov Foto: Archtec

Finska varvet Arctech har levererat två offshorefartyg som ska användas vid ryska gas- och oljeborrningar till havs i Ochotska havet.

Publicerad

Fartygen ska användas för transporter till och från ryska offshorefältet Arkutun-Dagi. De är också utrustade för att användas vid stora oljeutsläpp och vid räddningsinsatser.

Arktun-Dagi ligger strax utanför den ryska ön Sachalin, som inte räknas som en del av Arktis men har ett klimat som ligger nära det arktiska. Bland annat är området istäckt en del av året och har temperaturer ner till 35 minusgrader.

De finska fartygen Vitus Bering, som levererades förra året, och Aleksej Tjirkov, som var klar i april, ska klara att manövreras i 1,7 meter is. En av uppgifterna för fartygen är att skydda gas- och oljeplattformar från drivis.

Arktun-Dagi drivs av Exxon Neftegas, ett dotterbolag till amerikanska Exxon Mobil.

Behovet av den här typen av isbrytande offshorefartyg kommer att öka, sa rederiet Sovcomflots vd Sergej Frank vid namngivningen av de nya fartyget:

-Den pågående utvecklingen av projekt utmed kontinentalsockeln i Fjärran Östern av ryska företag kommer att stärka Rysslands position i den snabba expansionen i Stillahavsregionen, sa han enligt ett pressmeddelande http://arctech.fi/the-need-for-arctic-offshore-vessels-is-increasing/.

Kontinentalsockeln går söder om Ochotska havet, utmed Kamtjackahalvön och sedan söder om Berings hav.

Aleksej Tjirkov och Vitus Bering

Fartygen är byggda på finska varvet Arctech Helsinki shipyard.

Beställare är ryska Sovcomflot.

Längd: 99,9 meter

Bredd: 21,7 meter

Motorer: Fyra Wärtsilä dieselgeneratorer med en sammanlagd effekt på 18 000 kilowatt. Framdrivningen sker med två eldrivna vridbara propellrar med en sammanlagd effekt på 13 000 kilowatt.

Källa: Arctech, Sjöfartstidningen