Fordon

Film: Så här fungerar Protean Electrics hjulmotor

Närbild på Proteans 360-hjul. Foto: Protean
Närbild på Proteans 360-hjul. Foto: Protean
Proteans 360-hjul. Foto: Protean
Proteans 360-hjul. Foto: Protean
Ett Protean 360-hjul. Foto: Protean
Ett Protean 360-hjul. Foto: Protean
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Nevs bekräftar nu att hjulmotorer från Protean Electric kommer att användas i den självkörande podden som utvecklas i Trollhättan.

Publicerad

I somras berättade den svenska elbilstillverkaren Nevs att den blivit ägare till Protean Electric, ett brittiskt bolag som tillverkar elektriska hjulmotorer.

Med förvärvet följer 160 patent och ytterligare 150 ansökningar som väntar på godkännande.

Nevs pod får hjulmotorer

Nu bekräftar Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund att Protean Electrics hjulmotorer kommer att användas i Nevs självkörande pod som ska börja testas under nästa år. Fordonet utvecklas just nu hos Nevs i Trollhättan.

Nevs plan är att om mindre än ett och ett halvt år lansera en stor pilotflotta med självkörande taxibilar i Europa, i samarbete med det amerikanska startupbolaget Auto X.

Om övriga kommande självkörande fordon ska utrustas med hjulmotorer återstår att se, enligt Fryklund.

– Men fördelarna med Proteans hjulmotorer tycks vara så många och betydande att det inte skulle förvåna mig om de kommer att finnas med i kommande självkörande bilar från Nevs, skriver han i ett mejl till Ny Teknik.

Protean360+ lanserades i augusti

Protean Electric lanserade i augusti en så kallad hörnmodul kallad Protean360+ som gör att fordonet kan köra i sidled om så krävs. Alla fyra hjul kan vridas i 360 grader.