Fordon

Fiat vill bygga Apples nya bil

Sergio Marchionne Foto: Fiat
Sergio Marchionne Foto: Fiat

Fiatchefen Sergio Marchionne erbjuder sig att ta hand om tillverkningen av Apples omtalade bil. "Fiat är rätt märke för uppgiften".

Publicerad

Sergio Marchionne har gjort sig känd för sin frispråkighet och sitt okonventionella tänkande i bilbranschen, där han lyfte Fiat från ett problemföretag till att åter bli en spelare på marknaden som dessutom tog över USAs tredje största biltillverkare Chrysler.

På bilmässan i Geneve säger Marchionne, som beskriver sig som en Apple-freak, att Fiat har trovärdigheten att ta hand om den komplexa uppgiften att tillverka en bil.

Apple skulle tjäna på att låta en etablerad biltillverkare stå för produktionen snarare än att försöka ge sig på tillverkning på egen hand.

Han utgår från att Fiat-Chrysler tillhör ett av de företag som Apple har övervägt som samarbetspartner och tycker att det finns inslag i hans koncern som är intressanta för Apple.

Det har länge ryktats att Apple, precis som Google, går i bilbyggartankar.

Sergio Marchionne har under en tid sökt samarbeten med andra stora biltillverkare, men har blivit avvisad. Nu ska han enligt nyhetsbyrån Bloomberg ha ändrat fokus och ser samarbeten med Apple eller Google som en bättre framtidsväg för hans bilkoncern.

Marchionne beskriver situationen som att det är viktigt att kunna tala Apples språk. Bilindustrin har länge fört dialogen med andra industripartner med en arrogans som bottnar i att man vet hur bilar tillverkas. Den attityden hjälper inte i långa loppet eftersom it-företagens sätt att bygga varumärken är värda mer än bilföretagens förmåga att bygga bilar.