Fordon

Extrema terräng-pickupen för de som redan har allt

Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors

Rezvani Hercules växlar mellan att driva på två-, fyra- eller sex hjul. Värstingmotorn är en Hemi-V8 på 1 300 hk, och med rätt tillvalspaket kan pickupen lägga ut en rökridå.

Publicerad

I USA finns en storleksklass av pickups och suvar som vi aldrig ser röken av i Europa. En av tillverkarna är Rezvani Motors. Företaget med högsäte i Irvine i Kalifornien står bland annat bakom modellen "Tank".

Det är en stor, terränggående suv som i "militärt utförande" är bomb- och skottsäker. Till detta kommer teknik för mörkerseende samt ett inbyggt skydd mot elektromagnetiska pulser, exempelvis från ett kärnvapen. Trots talet om militär utrustning så utgörs målgruppen av privatpersoner, och nu kan bolaget ha skapat landets minst nödvändiga pickup hittills – detta genom att lägga till ett extra hjulpar.

Carscoops skriver att Rezvani Hercules 6x6 saluförs som "the God of trucks". Fordonet är baserat på en Jeep Gladiator men har som namnet antyder drivning på alla sex hjul. Drivningen kan dock kopplas ur för 2-hjulsdrift eller 4-hjulsdrift. Det långa chassit ger också plats för en dubbelhytt och ett 2 438 mm långt flak över bakhjulen.

Fartglada köpare med en extra tjock plånbok kan utrusta sin Hercules med en kompressormatad Hemi-V8 på 1 300 hk. Det är samma motor som sitter i Dodge Challenger SRT Demon, men Rezvani har bland annat borrat upp den till sju liter.

Foto: Rezvani Motors
Foto: Rezvani Motors

Man kan också få samma Hemi-V8 på 6,4 liter som levererar 500 hk. Två än mer blygsamma motoralternativ är en diesel-V6:a på tre liter som levererar 260 hk, eller standardmotorn, en bensindriven V6:a på 3,6 liter som ger 285 hk. Rezvani erbjuder en 8-växlad automatväxellåda eller en sexväxlad manuell växellåda. Toppmotorn paras dock med en 8-växlad TRX-automatlåda från Dodge Ram 1500 TRX.

Även Hercules går att få i militär tappning. Då har fordonet skottsäkra rutor och en kevlarförstärkt kaross samt punkteringsfria 37-tums däck och en självförseglande bränsletank. Underredet är dessutom utformat för att klara explosioner, exempelvis från minor. Till detta kommer samma mörkerseende och elektromagnetiska skydd som modellen Tank.

Mer udda är kanske stötfångarna avsedda för att kunna ramma andra fordon, de strömförande handtagen eller möjligheten att lägga ut en rökridå. Och om det inte lurar angriparna så kan du förblinda dem med ett otroligt starkt ljus. Instegspriset för en Hercules ligger på 225 000 dollar, alternativt 325 000 dollar för den militära versionen. Men med toppmotorn och lite andra tillval så passerar man snabbt en halv miljon dollar.