En ny app låter ägarna trimma bolagets elbilar

2019-04-23 16:13  
Foto: Hyundai

De som kör en elbil från Hyundai eller Kia ska kunna ändra fordonets egenskaper med bolagets nya app. Det handlar bland annat om gasrespons, vridmoment och acceleration.

Många väntar på elbilarna som kombinerar en god räckvidd med ett inköpspris som ligger i paritet med vanliga diesel- och bensinfordon. Men det går att argumentera för att modellerna redan finns på marknaden.

Hyundais kompakt-suv Kona Electric landade ganska nyligen i Sverige – och under det koreanska moderbolaget ligger Kia, vars modell e-Niro har utmanat i segmentet elektrifierade familjebilar. Med det större batteriet på 64 kWh har Hyundai Kona en räckvidd på 44,9 mil, och instegsversionen kan köpas för drygt 400 000 kronor. Kia e-Niro har en räckvidd på 45,5 mil och ett instegspris strax under 430 000 kronor. Det rapporterar Autoblog.

Det är svårt att göra sig hörd och lätt att bli bortglömd i bruset av alla nyheterna kring elbilar – inte minst från mer prestandaprofilerade tillverkare som Tesla. Nu lanserar dock Hyundai en nyhet som kan få bolagets modeller att upplevas som lite mer spännande. Det är en app som låter Hyundai och Kia-ägare ändra en rad av elbilarnas parametrar med mobilen.

Läs mer: Lexus: Vår teknik är bästa medelvägen

Bland aspekterna som kan påverkas finns exempelvis gasrespons, tillgängligt vridmoment och hur aggressiv bilens acceleration ska vara – och hur mycket kraft som bromskraft som ska återvinnas. Ägaren kan välja om man vill profilera bilen mot snabbhet eller räckvidd – alternativt hitta den perfekta balansen. Man kan exempelvis reglera energiförbrukningen hos klimatanläggningen.

Appen öppnar också för föräldrar som vill införa begränsningar när barnen kör, exempelvis kring topphastighet. Inställningarna i telefonen ska också kunna appliceras när man använder bildelningstjänster. Till detta kommer Hyundai erbjuda olika inställningar som passar för specifika förhållanden.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt