Fordon

Embraer får ledande roll i tillverkningen av Gripen

Gripen NG. Foto: Aldo Wicki / SAAB
Gripen NG. Foto: Aldo Wicki / SAAB
Lennart Sindahl, vice vd på Saab, och Jackson Schneider, koncernchef för Embraers försvarsgren, är nöjda med överenskommelsen som bolagen signerade igår. Foto: Saab
Lennart Sindahl, vice vd på Saab, och Jackson Schneider, koncernchef för Embraers försvarsgren, är nöjda med överenskommelsen som bolagen signerade igår. Foto: Saab

Saab och den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer är nu överens om hur de ska jobba ihop för att leverera nya Gripenplan till Brasilien.

Publicerad

På tisdagen signerades det kontrakt mellan Saab och Embraer som bestämmer hur de strategiskt ska samordna programmet kring Brasiliens anskaffning av 36 Gripen E/F-plan. Det senare kallas i Brasilien för F-X2-projektet.

Samarbetet avslöjades redan den 11 juli 2014 - men det är först nu som detaljerna hamnat på pränt i form av ett avtal.

Enligt Saabs pressmeddelande sent igår kväll får samarbetspartnern Embraer en ledande roll i F-X2-projektet.

Det brasilianska bolaget kommer bland annat att ansvara för en "betydande del" av produktionen och leveranserna av såväl den ensitsiga Gripen E som den tvåsitsiga modellen Gripen F.

Embraer får också ansvar för arbetspaket som rör systemutveckling, integration, flygprov, slutmontering samt för flygplansleveranser, och får vara med och koordinera alla utvecklings- och produktionsaktiviteter som sker i Brasilien. Parterna delar också ansvar att ta fram nya Gripen F.

Saab kommer under hösten att utbilda ingenjörer från Embraer i hur man gör underhålls- och utvecklingsarbeten på Gripen-planen, som ett första steg i den kommande flygtekniköverföringen från Sverige till Brasilien.

Tillsammans ska bolagen också uppföra ett ingenjörscenter på Embraers anläggning i Gavião Peixoto, i södra delarna av Brasilien. Centret ska i framtiden ge stöd åt det brasilianska flygvapnet.

Samtidigt kommer det nya avtalet inte att träda i kraft förrän F-X2-avtalen mellan Saab och dess huvudpartnern i Brasilien - flygvapenkommandot Comaer - är klara, vilket de förväntas bli nu under våren. Comaer utgör en del i landets försvarsdepartement.

I F-X2-avtalen ingår dels köpekontraktet, dels support- och underhållsavtal, uppger Jenny Nilsson, pressansvarig på Saab.

De brasilianska Gripenplanen ska enligt plan levereras under åren 2019 till 2024.

Parterna för också diskussioner om framtida försäljning av Gripen-plan till andra länder.

-De samtalen pågår fortfarande, säger Jenny Nilsson.

-Det man siktar på är att ha en plan för exportsatsningen klar före utgången av andra kvartalet i år, fortsätter hon.

Det senare framkom också vid en presskonferens som Saab och Embraer höll i Brasilien under gårdagen.