FORDON

Elsparkcykel och sprej bakom explosionen

Omkring 150 personer fick evakueras efter explosionen med efterföljande brand i söndags.
Omkring 150 personer fick evakueras efter explosionen med efterföljande brand i söndags.

Explosionen i Norrköping bedöms inte vara avsiktlig, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. De tre personer som varit anhållna är inte längre misstänkta.

Publicerad

Polisen tror istället att det rör sig om en elsparkcykel som har stått på laddning och att batteriet blivit överhettat. I närheten av det ska det funnits sprejbehållare med exempelvis hårsprej eller raklödder.

– Vid hög temperatur exploderar dessa behållare. Ligger de placerade på fel sätt kan det då skapa en enormt stark sprängning. Betydligt starkare än jag har förstått, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare, till TT.

Det är inte första gången det hänt, enligt Torsten Angervåg. Han hänvisar till ett liknande ärende i Luleå i Norrbotten för två år sedan då en doftsprej exploderade och som gav omfattande skador på husfasaden då en vägg trycktes ut.

Hittade narkotika

När kriminalteknikerna gjorde sin utredning i lägenheten i Norrköping hittade de spår av narkotika i lägenheten och polisen ser därför inte samband mellan narkotikan och explosionen med efterföljande brand.

– Det är en ren tillfällighet att polisens kriminaltekniker ramlar över den här narkotikan. Detta kom fram i ett mycket sent skede, säger Torsten Angervåg.

Den man som bott i lägenheten där explosionen ägde rum är därför anhållen för grovt narkotikabrott och begärd häktad. Häktningsförhandling ska ske senast på torsdag förmiddag.

FAKTA

Explosionen i Norrköping – det här har hänt

Omkring klockan sex på söndagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst om en explosion i ett hyreshus i Norrköping.

En brand bröt också ut i huset. Stora delar av fastigheten förstördes.

Totalt evakuerades omkring 150 personer från sina hem.

Sex vuxna personer och ett barn fördes till sjukhus. Ingen har allvarliga skador.

På söndagen anhölls en man och kvinna i 20-årsåldern på sannolika skäl misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor, grovt brott.

På måndagen anhölls ytterligare en person som är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Polisen har inte angivit brottsrubricering.

På onsdagen släpptes misstankarna mot de tre personerna vad gäller inblandning i explosionen.

Flera våldsdåd inträffade i Norrköping under sommaren. Ett antal skottlossningar i olika delar av staden samt en explosion i ett flerfamiljshus.

Polisen har räknat samman 120 sprängningar i hela landet till och med augusti. Norrköpingsexplosionen inträffade den första helgen i september.