Elon Musk skickar ubåt till instängda pojkarna

2018-07-09 15:25  
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Superentreprenören Elon Musk har byggt en liten ubåt för att rädda de instängda pojkarna i Thailand. Men den kommer sannolikt inte att användas.

Elon Musk skickar mini-ubåten till Thailand för säkerhets skull, trots att den troligen inte kommer att användas, rapporterar Ars Technica.

De tolv pojkarna har varit instängda med sin tränare i grottan i norra Thailand i flera dagar. Under söndagen kunde fyra pojkar föras ut av dykare. Under måndagen kom ytterligare fyra pojkar ut. Resten hoppas kunna räddas på samma sätt inom de närmaste dagarna.

Men Elon Musk har jobbat på alternativa räddningsmetoder. Under lördagen twittrade han om en u-båt i barnstorlek, som byggs med hjälp av tanken för flytande syre som används på Falcon-raketen.

Når Thailand på måndagen

Fordonets diameter är 31 centimeter. ”Tillräckligt lätt för att bäras av två dykare, tillräckligt liten för att komma igenom små passager. Extremt robust” twittrade han.

Elon Musk beordrade ingenjörer på Space X att börja bygga fordonet så att det skulle vara klart samma dag. Men när u-båten var färdig hade den thailändska räddningsoperationen redan dragit igång.

Musk beslöt att gå vidare ändå och twittrade ”även om den inte blir användbar här, kanske den blir det i en framtida situation”.

På söndagen postade han bilder på u-båten, samt filmer när den testas i en pool. Den beräknas nå Thailand under måndagen.

En dykare omkom

I twitterflödet får Elon Musk mängder av beröm för sitt initiativ, men han beskylls även för att utnyttja pojkarnas situation för att få publicitet.

En annan metod för att rädda pojkarna testas lokalt vid grottan. The Independent rapporterar om en uppblåsbar tunnel av nylon som kan fällas ihop och släpas in i grottsystemet för att sedan blåsas upp med en stor fläkt i grottmynningen. Nu testas den för att se om den är hållbar nog att klara de taggiga kanterna i grottan.

En dykare har omkommit under räddningsarbetet.

Linda Nohrstedt

Mer om: Elon Musk Dykare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt