Fordon

Elon Musk hyllar Trumps satsning på rymdkommando

I december 2019 skrev Donald Trump under the 2020 National Defense Authorization Act, och etablerade därmed US Space Force. Foto: Shealah Craighead/White House
I december 2019 skrev Donald Trump under the 2020 National Defense Authorization Act, och etablerade därmed US Space Force. Foto: Shealah Craighead/White House
Entreprenören Elon Musk, som bland annat har grundat Tesla och Spacex. Foto: Duncan Hull
Entreprenören Elon Musk, som bland annat har grundat Tesla och Spacex. Foto: Duncan Hull
Foto: US Space Force
Foto: US Space Force

Donald Trump har hånats för sin satsning på US Space Force. Men nu hyllas initiativet av Elon Musk, som förutspår att framtidens krigsföring kommer att utföras med rymdbased teknik.

Publicerad

När USA:s president berättade om sin avsikt att skapa en ny försvarsgren avsedd för krigföring i rymden var det många som gjorde sig lustiga över satsningen. Donald Trump sjösatte US Space Force i december 2019, med en första årsbudget på 40 miljoner dollar och en personalstyrka bestående av 16 000 personer.

Gliringarna har dock fortsatt. Senast var det i samband med presentationen av rymdstyrkans uniform – med skogskamouflage. Det rapporterar BBC. Men när Elon Musk deltog på scenen under the AirWarfare Symposium i Orlando lovordade han US Space Force som initiativ.

– Jag tycker faktiskt att det är coolt att Space Force håller på att byggas upp. Det är vettigt att det finns en egen gren för varje område. Och jag hyser inga som helst tvivel kring att om USA inte eftersträvar stora framsteg i rymden, kommer vi också bli tvåa i rymden – lika säkert som att natt följer på dag. Så det här är en stor grej, säger Elon Musk till the Independent.

I samtal med flygvapengeneralen John Thompson konstaterade Tesla- och Spacex-grundaren att ”stridsflygplanens era är förbi”. Han förutspådde att krigföringen inom en snar framtid kommer utföras av drönare, och med utgångspunkt från rymdbaserad teknik.

Musk vill att försvaret snabbar på teknikskiftet mot autonoma och robotiserade lösningar. Han efterlyser exempelvis en pilotlös motsvarighet till USA:s stridsflygplan F-35, som byggs av Lockheed Martin. Efter föreläsningen twittrade entreprenören att Pentagons jaktplan skulle vara chanslöst mot ett autonomt stridsflygplan.

I dagsläget omfattar US Space Force uppdrag dock skyddet av satelliter och landets övriga installationer i omloppsbana, samt att från rymden hjälpa till att leda krigsmaktens operationer på marken. Musk, som själv låter sig inspireras av sin barndoms science fiction, avslöjade att han gärna skulle se försvarsgrenen sjösätta rymdskepp som liknar Starfleet-farkosterna i Star Trek.

– Vi måste se till så att Starfleet blir verklighet. När allmänheten hör ordet ’Space Force’ så är det här som de tänker på. Typ – ’ok, vi kommer att ha några schysta rymdskepp och rätt så coola uniformer och sådant’, säger Elon Musk.