Fordon

Elfordonstillverkaren Inzile i konkurs

En rendering av Inziles elfordon. Foto: Inzile
En rendering av Inziles elfordon. Foto: Inzile

Den ekonomiska situationen blev till slut ohållbar. Västerviksbaserade Inzile har försatts i konkurs.

Publicerad

Inzile ansökte på måndagen om konkurs vid Stockholms tingsrätt, vilket domstolen godkände samma dag.

”Skälet till att ansöka om konkurs är att Inzile inte lyckats lösa sin ansträngda finansiella situation. Ett bryggfinansieringslån om cirka 50 miljoner kronor har förfallit och bolaget har inte medel tillgängliga för att betala lånet och de upplupna leverantörsfakturorna”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Inzile grundades 2012, då under namnet Carvia, och byggde mindre elektriska fordon för till exempel parkarbete. 2019 gjorde bolaget en sorts omstart i och med att modellen Pro4, som lanserades för första gången 2016, lanserades igen. Ny Teknik rapporterade då att bolaget saknade så väl fabrik som typgodkännande för Pro4.

Under sommaren samma år genomförde Inzile en börsnotering på First North.

Dagens Industri har det senaste året flera gånger uppmärksammat tveksamheter i bolaget, bland annat att Kronofogden drivit igenom försäljning av 25 000 aktier tillhörande den dåvarande ordföranden, som hade skulder på närmare 475 000 kronor.

Huvudkontoret har legat i Stockholm, tillverkningen i Västervik, utvecklingen i Tranås och försäljningskontoren i Stockholm och Palma, Spanien.