Fordon

Elektrisk cykel i krasch – kunde nå över 100 knyck

Foto: Henrik Montgomery/TT & Thomas Johansson / TT
Foto: Henrik Montgomery/TT & Thomas Johansson / TT

Hade ingen fartspärr på elcykeln och krockade med cyklist som fick allvarliga skador.

Publicerad

Rättegången om den dramatiska elcykelkraschen i Trondheim har nyss avslutats. Händelsen inträffade första maj förra året då en man i 30-årsåldern på en elcykel kom över i det motsatta cykelfältet och kolliderade med en kvinna på vanlig cykel. Kvinnan skadades i nacken och fick hjärnskakning, men ska inte ha fått några bestående skador av olyckan, enligt VG.

Mannen säger sig ha köpt cykeln begagnad från Sverige på Blocket och menar att han i god tro antagit att cykelns hastigheter var lagliga. Men på grund av att elcykeln saknar den hastighetsspärr som krävs, så klassificeras den som en lätt motorcykel.

Enligt EU-regler får en elcykel inte använda sig av motorn när hastigheten når över 25 km/h. När denna elcykel undersöktes upptäcktes det att den kunde nå 108 km/h på plan mark, enligt NRK.

Körde om bil med elcykel

Ett vittne vid olyckan som körde bil i 60 km/h berättar att mannen cyklade förbi honom. Bilisten uppskattar att mannen på elcykeln körde i cirka 80 km/h, men den anklagade mannen hävdar att det inte gick så snabbt.

Fallet är speciellt då det enligt försvarsadvokaten Linn Haug Holm inte finns något tidigare liknande fall. Den anklagade har erkänt sig skyldig på samtliga punkter.

Mannen i 30-årsåldern riskerar nu att både att hamna i fängelse, förlora sitt körkort och betala ett skadestånd på 75.000 norska kronor. Domen bestäms sjunde maj.