Fordon
Elbilen som fixar svensk kyla bäst
Fem elbilar klarade tuffa tester i sträng kyla. Samtliga tar sig fem mil i 20 minusgrader – med kupévärmen på.
Kan man ta elbilen till jobbet en vintermorgon i minus 20 grader? Det har varit frågeställningen för Rekkevidde, ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Norge, Finland och Island som har finansierats av Nordiska ministerrådet.
Förra vintersäsongen testades fem elbilar i varsin fordonsklass dels på labb hos finska VTT, dels på vintervägar på Arctic Falls testbana i Älvsbyns kommun.
TSS, Test Site Sweden, är en av de svenska deltagarna. TSS projektledare Robert Granström konstaterar att elbilar får mycket skäll i debatten för sin korta räckvidd. Samtidigt visar statistiken att de allra flesta fossildrivna bilar inte körs längre än fem-sex mil per dag. Och den sträckan var inga problem för testbilarna.
– Om man kan ladda bilen på arbetsplatsen så går det att pendla fem mil till jobbet i minus 20 grader i de här elbilarna. Även när värmen är påslagen i kupén. Sedan är det ju ingen större överraskning att elbilen inte passar för att åka på fjällsemester, säger han.
Både utetemperaturen och kupévärmen påverkar räckvidden rejält. På sommarvägar och 23 plusgrader rullar storsäljaren Nissan Leaf 150 km i tester med den standardiserade europeiska körcykeln. I 20 graders kyla kom den bara 121 km trots att värmen var avslagen. Vid kallstart men kupétemperaturen inställd på 20 behagliga plusgrader stannade Leafen redan efter 73 km.
Hastighet och körstil spelar också stor roll. När Leaf-föraren behöll värmen på och i stället för den standardiserade testcykeln körde konstant i 100 km i timmen krympte räckvidden till 58 km.
Att högre hastighet ger lägre räckvidd är ingen överraskning i en elbil. Men tumregeln gäller inte alltid när det är riktigt kallt. Maxsträckan kan i vissa fall bli lika kort vid krypkörning som vid 110 km i timmen. Orsaken är att uppvärmningen sker under en längre tidsperiod, vilket tär hårt på batteriladdningen.
Maxsträckan kan öka någon mil om man värmer batterier och kupé via vägguttaget före avfärd. Fast det behöver inte Volvo C30 som har en inbyggd etanoldriven bilvärmare. Den hade inga problem att hålla 20 plus i kupén ens när kvicksilvret sjönk till minus 29.
Sämre gick det för Citroëns C-Zero, testets i särklass kallaste bil. Temperaturen vid fötterna klättrade inte ens upp till fem plusgrader efter 35 km körning. Och då var det ”bara” 17 minusgrader utomhus.
– Vi hoppas att projektet på sikt leder till att vi slipper bilar med så klen värme på den nordiska marknaden, säger Robert Granström.