Fordon

Einride drar in en kvarts miljard i finansiering

Einrides T-pod Foto: Einride
Einrides T-pod Foto: Einride

Svenska transportföretaget Einride, som bygger en autonom och hyttlös ellastbil, har säkrat 25 miljoner dollar i finansiering.

Publicerad

Einride grundades 2016 med målet att revolutionera hur godstransporter utförs. Verktyget för att lyckas utgörs av T-pod, en autonom, fjärrstyrd och hyttlös eldriven lastbil.

Bolaget meddelar nu att de har säkrat 25 miljoner dollar, motsvarande närmare en kvarts miljard svenska kronor, i en finansieringsrunda (serie A).

- Investeringen låter oss börja expandera i USA, leverera enligt vår färdplan för framtida teknikutveckling och möta den snabbt ökande efterfrågan från kunder, säger Robert Falck, medgrundare och vd, i ett uttalande.

Rundan har letts av Investorägda EQT Ventures, en investeringsfond inriktad mot unga teknikbolag, och Nordic Ninja VC, som bland annat backas av Panasonic och Honda. Ytterligare investerare utgörs bland annat av Ericsson Ventures, Norrsken Foundation, Plum Alley Investments och Plug and Play Ventures.

- Sättet som Einride knyter ihop hård- och mjukvara på för att ta transporterna in i framtiden är ett av de överlägset mest ambitiösa jag har sett som investerare i Europa, säger Ted Persson, partner och investeringsrådgivare på EQT Ventures, i ett uttalande.

Einride tog sig in på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan så väl 2018 som 2019.