Drönare nära kollision med flygplan över Kastrup

2015-08-28 11:57  
Ett flygplan lyfter från Kastrups flygplats, där en drönare var nära att ställa till en olycka för en vecka sedan. (Bilden har inget sammanhang med tillbudet som beskrivs i artikeln) Foto: TT

Ett passagerarflyg nära kollidera med drönare under landning på Kastrup.

Piloten i passagerarplanet befann sig under inflygning till Kastrup. På 450 meters höjd fick hen plötsligt se en drönare mycket nära flygplanet. Olyckstillbudet ägde rum för en vecka sedan, den 21 augusti.

I Danmark får drönare inte flyga högre än 100 meter, och det är inte heller tillåtet att flyga över tätbebyggt område eller nära en flygplats, skriver danska tidningen Ingenjören.

Drönaren bröt alltså mot två av reglerna, och det danska Trafik- och byggstyrelsen ser mycket allvarligt på det inträffade, skriver man i ett pressmeddelande.

-Vi tar skarpt avstånd mot denna typ av olovligt flyg av drönare. De spelar hassard med flygpassagerares liv när drönare flygs nära passagerarflygplan, skriver Jesper Rasmussen, vice vd för Trafik- och Byggstyrelsen.

De danska reglerna för drönare finns här.

 

 

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt