Dödskraschen får Tesla att uppgradera autopilot

2016-09-12 14:09  

Den uppmärksammade dödsolyckan i våras får nu Tesla att uppgradera elbilarnas ”autopilot”.

Systemet blir nu mycket säkrare – men det kommer aldrig att bli perfekt, varnar bolagets vd och grundare Elon Musk.

– Det kommer aldrig att bli noll dödsfall, det kommer aldrig att bli noll skador, förklarade Musk när han på söndagen presenterade uppdateringen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det var i början av maj som en man i Florida omkom då hans Tesla Model S kolliderade med ett traktorsläp. Fallet är den första kända dödsolyckan som involverar de nya systemen för delvis självkörande bilar, av Tesla kallat Autopilot.

Framöver ska systemet i högre grad använda sig av radar, i stället för kameror, för att upptäcka hinder. Det uppdaterade systemet hade upptäckt ”ett stort metallobjekt” som det släp som blockerade vägen vid dödskraschen och det är därmed ”mycket troligt” att det hade räddat livet på föraren, sade Teslagrundaren, enligt AFP.

Läs mer:

Läs mer: Vittne: Teslaföraren tittade på Harry Potter

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA utreder olyckan, som rönt stor uppmärksamhet runt om i världen. Myndigheten har informerats om uppgraderingen men vill inte kommentera den pågående utredningen, säger en talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

Mjukvaruuppdateringen kommer enligt Musk att sändas ut till Tesla-bilar runtom i världen inom en vecka eller två.

Tesla har i ett uttalande hävdat att en kombination av ”extremt ovanliga omständigheter” låg bakom olyckan. Dels innebar den vita färgen på traktorsläpets sidor att det inte syntes mot den ljusa himlen. Dels innebar släpets höga markfrigång att Teslabilen, i stället för att bromsa, fortsatte in under släpet. Först när vindrutan slog i släpets botten tog det stopp.

Amerikanska medier har pekat på att en liknande olycka sannolikt inte hade kunnat inträffa i Europa, där släp av det här slaget är försedda med sidoskydd.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt