FORDON

Det blir världens största fabrik för e-bränsle – ska tillverka åt Porsche

2022 inleddes produktionen vid pilotanläggningen i Chile.
2022 inleddes produktionen vid pilotanläggningen i Chile.

Deras gröna bränsle ska hålla Porsches bensinbilar rullande. Nu har HIF Global fått grönt ljus för att bygga världens största fabrik för e-bränsle, i Texas.

I samarbete med andra investerare har Porsche bidragit med mer än en miljard kronor till HIF Global och deras e-bränsle. Bilmärket är unikt då en stor andel av Porsches fordon rullar i trafik under lång tid – därför behöver Porsche ett e-bränsle som kan ersätta bensinen, och produkten som nu framställs i Chile gör jobbet.

Produktionen vid den första pilotanläggningen har varit igång sedan 2022. I Chile används vindkraftsel för att producera vätgas. Från infångad koldioxid och vätgasen bryggs en syntetisk metanol som sedan förädlas till ett e-bränsle.

Stor produktion i Texas

Nu har HIF Global fått miljötillstånd för att bygga världens största anläggning för e-bränsle, i Matagorda i södra Texas. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Utöver att skapa en ersättare till petroleumbaserad bensin kommer tillverkningen att vara inriktad mot fartygsbränsle – och man räknar med en total årlig produktion på 757 miljoner liter.

Företaget har inte presenterat var den infångade koldioxiden hämtas från. Koldioxiden förväntas motsvara utsläppet från 400 000 bilar – och med förnybar el ska elektrolysörer producera 300 000 ton grön vätgas om året. Bygget av anläggningen i Texas är tänkt att inledas under Q1. HIF Global planerar även en fabrik på Tasmanien.