Deras snabba VTOL utlovar att skaka om helikopterbranschen

2020-03-30 12:14  

Den ska kosta hälften så mycket som en helikopter med likvärdig passagerarkapacitet men flyger tre gånger så snabbt. Transcend Airs tiltrotordesign sägs dessutom ge en räckvidd på drygt 72 mil.

Helikopterägarna ser onekligen ut att kunna få det svårt. Passagerartrafiken med farkoster som utgår från drönarteknik har ännu inte kommersialiserats, men en rad så kallade VTOL-fordon (vertical take-off and landing) väntar i kulisserna. Flera tunga spelare hävdar att deras drönartaxiverksamhet ska vara operativ till 2023.

Nu presenterar amerikanska Transcend Air en farkost som enligt dem kommer att skaka om helikopterbranschen. Deras modell Vy 400 sägs prestera 651 km/h i kombination med en räckvidd på 724 km. Bakom den höga topphastigheten och långa flygsträckan ligger en design vars princip mer liknar tiltrotorplan, som en nedskalad V-22 Osprey, snarare än en drönare.

Två stora propellrar sitter i en delad flygplansvinge som tiltas upp för att lyfta farkosten rakt upp eller för att ge bärkraft vid en vertikal landning. USA:s krigsmakt hade stora problem under utvecklingen av sina tiltrotorplan, men dagens kontrollsystem är sannolikt mer kapabla till att hantera övergången mellan vertikal och horisontell flygning.

Läs mer: Helikoptern har ersatt stjärtrotorn med fläktar

Spiken i kistan för de klassiska transportalternativen kan vara att priset enligt Transcend Air ska vara hälften av vad en typisk kommersiell helikoptermodell med två rotorer kostar. Samtidigt är Vy 400 tre gånger snabbare, och kan ändå erbjuda samma kapacitet kring att landa i urbana miljöer. För Transcend Air har siktet inställt på de urbana pendlarna.

Till skillnad från många planerade taxiflyg med drönare kommer Vy 400 inte att ha en elektrifierad drivlina. Man satsar istället på de välbeprövade flygplansmotorerna P&WC PT6 från Pratt & Whitney Canada. De innebär att man kan ta sig mellan New York och Boston på 36 minuter. Andra exempel är LA till San Francisco på 55 minuter eller Montreal-Toronto på en timme.

Läs mer: Toyota miljardinvesterar i flygande elbilar

Passagerarantalet ligger på 4-5 personer, och flygrädda kan glädjas åt att modellen kommer med en så kallad "whole airframe parachute". Planen är att kunna leverera de första exemplaren under 2025.

John Edgren

Mer om: Helikopter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt