Fordon

Deras nya V8 på 1600 hk ska säkra världsrekordet

Foto: Hennessey
Foto: Hennessey
Foto: Hennessey
Foto: Hennessey
Foto: Hennessey

Texasföretagets tidigare försök erkändes inte – men nu har Hennessey avtäckt en V8 på 1 600 hk som ska göra bilen snabbast i världen. Det finns dock de som ifrågasätter huruvida F5-motorn verkligen är egenutvecklad.

Publicerad

Vad krävs för att bli snabbast i världen? Svaret är en V8:a på 7,6 liter med dubbelturbo, som utvecklar över 1 600 hästkrafter – med ett vridmoment på modiga 1 565 Nm. Nu visar Hennessey upp F5, och Texasborna hävdar att det har tagit dem fem år att utveckla motorn. Men med utgångspunkt från bilder på F5:an finns det de som nu ifrågasätter huruvida motorn verkligen är egenutvecklad från grunden av Hennessey.

Det är Jalopnik som har uppmärksammat att många delar känns igen. F5-logon är förvisso fräst i motorblocket, men en annan logotyp pekar mot att blocket i själva verket är tillverkat av Noonan Race Engineering. Det australiensiska företaget har även en anläggning i South Carolina – och deras kraftfulla tävlingsmotorer har i andra sammanhang levererat upp till 2 500 hästkrafter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här