Fordon
Delphi: "Bilar är viktigare för utvecklingen än smarta telefoner"

Mobiltelefoner är inte den viktigaste pådrivande faktorn bakom ökningen av processorkraft. Det anser teknikjätten Delphi. Teknikjätten hävdar att det istället kommer vara fordonsbranschen som står för utvecklingen.
Intels grundare har myntat Moore’s Law. Den säger att antalet transistorer i mikrochips fördubblas ungefär vartannat år. Men nu tycks utvecklingen ha sprungit ifrån Gordon Moore – och det är bilbranschen som tar de största kliven. Det anser David Paja, vd för teknikjätten Delphi.
– Man kan tydligt se en ökning av den datamängd som man behöver behandla bara för att ta sig fram – detta driver också på behovet av att öka datorkraften. Traditionellt sett brukar utvecklingen av datorernas kapacitet följa Moores lag, men när man går mot helt autonoma fordon kommer behovet inte längre följa den linjära kurvan, utan att öka explosionsartat, sade David Paja vid sitt besök hos Society for Motor Manufacturers and Traders i London.
Många ser smartphones som den drivande produkten när det gäller ökningen av processorkraft, men Delphi konstaterar att mobilbranschen är mättad – deras kunder kommer inte efterfråga så mycket mer kraft i framtiden. Fordonen behöver å andra sidan få mycket kraftigare processorer.
Läs mer:
På ganska kort tid har fordonens andel av smarta hjälp- och varningssystem ökat. 2016 behövde genomsnittsbilen 280 kopplingar för att sköta strömförsörjning och datahantering – till år 2020 beräknas kopplingarna ha ökat till 350. Dagens tre kilometer kablar förväntas öka till nära fem kilometer, och processa hundratusentals datameddelanden varje sekund. Just nu behöver snittbilen hantera 65 mb per sekund mellan olika enheter, men i framtiden kan det krävas så mycket som sex gb per sekund.
I dag har vissa bilar så mycket som 50 elektroniks kontrollenheter, ofta producerade av olika tillverkare. Delphis slår fast att bilarnas elektroniska system inte kan skalas upp. Deras vision är att branschen istället ska röra sig mot ett enklare system, Det kan byggas kring en hjärna som utgörs av tre datorer, och en handfull mindre kontrollenheter som agerar nervsystem. Hjärnan skulle ha olika delar som vardera hanterar aktiv säkerhet respektive autonoma funktioner.
– Jag tror inte att det tidigare har funnits ett tillfälle i fordonsbranschens historia som så många omstörtande krafter har dykt upp samtidigt. Elektrifiering är i sig själv en omstörtande kraft – autonom körning är en annan, och till detta kommer datakompatibilitet. Att alla tre inträffar tillsammans är väldigt unikt, sade David Paja i London.