Fordon

Då kommer varannan såld Porsche vara elektrifierad

Konceptet Mission E – en helelektrisk modell Foto: Porsche
Konceptet Mission E – en helelektrisk modell Foto: Porsche

Volkswagengruppens nya chef piskar koncernens bilmärken att snabba på teknikskiftet. På mindre än en månad har Porsche dubblat sin framtidsprognos och nu förutspår företaget att varannan såld bil 2025 kommer vara elektrifierad.

Publicerad

Efter att Herbert Diess utsågs till ny vd för Volkswagengruppen har man ökat elektrifieringstakten av modellprogrammen inom koncernen. På Beijing Motor Show upprepade bossen ambitionen kring en snabbare anpassning till det oundvikliga teknikskifte som riskerar att drabba fordonsindustrin.

Ett exempel är Porsche, som verkar positionera sig som den mest progressiva tyska tillverkaren. Nu förutspår företaget att upp till varannan levererad Porsche år 2025 kommer ha någon form av elektrifiering. Det är en dubbelt så hög andel som den siffra man uppgav så sent som för en månad sedan.

Porsche satsar på en tredelad strategi bestående av optimerade förbränningsmotorer, plug-in hybrider samt rena elbilar. Och kunderna är faktiskt inte så konservativa som man kan tro. Omkring 60 procent av de européer som köpt den uppdaterade Panameran har beställt hybridversionen. Den nya versionen av ikoniska 911-modellen har konstruerats med plats för ett batteri som kan ge extrakraft, vilket torde bli ett vanligt tillval.

Stort tryck för Porsche

I dag är Porsche den tillverkare inom Volkswagengruppen som ger bäst avkastning. 2017 slog bilmärket ett rekord – med 246.000 sålda bilar ökade de fyra procent. Och nu är trycket stort på att företaget ska plocka upp det tapp som den tidigare kassakon Audi har råkat ut för. I skuggan av dieselskandalen har ärkerivalerna Mercedes och BMW tagit marknadsandelar från Audi. Svaret är ett fördjupat samarbete med Porsche, som ska ge sänkta utvecklingskostnader. Samtidigt har Diess dragit upp en ny strategi där Porsche grupperas tillsammans med koncernens lyxigaste varumärken, bland andra Lamborghini och Bugatti.

På Beijing Motor Show bekräftade Volkswagens försäljningschef var de stora intäkterna kommer finnas för alla som säljer elektrifierade bilar.

– Tåget för elektrifierad mobilitet har i alla avseenden lämnat stationen och Kina är och förblir den största marknaden för elbilar, för överskådlig framtid, säger Detlev Von Platen till Autonews.