Fordon

Buick exporterar Kinabil till USA

Buick Envision. Foto: GM
Buick Envision. Foto: GM

GM-ägda Buick blir första amerikanska bilmärke att börja importera fordon tillverkade i Kina till USA.

Publicerad

Under söndagen meddelade GM på bilmässan i Detroit att man under andra kvartalet i år börjar sälja crossovermodellen Envision, som tidigare enbart sålts i Kina, på den amerikanska marknaden. Bilen tillverkas i kinesiska Yantai och kommer således att importeras till USA från Kina.

Det är första gången en av de stora klassiska amerikanska biltillverkarna börjar sälja bilar i USA som tillverkas i Kina. Buick har en stark ställning i Kina där man förra året sålde nästa 1 miljon bilar, jämfört med knappt en kvarts miljon i USA.

Reaktionen från det amerikanska bilarbetarförbundet lät inte vänta på sig. Detroit News rapporterar att man anser det vara ett slag i ansiktet på amerikanska skattebetalare som hjälpte till att rädda företaget när GM låg illa till för några år sedan och staten gick in och räddade verksamheten.

Envision är utrustad med en tvåliters turbomotor på 186 kW och fyrhjulsdrift. Turbomotorn har ett brett vridmomentregister med 90 procent av max vridmoment i varvtalsområdet 1800 – 5500 rpm. Max vridmoment anges till 353 Nm. När fyrhjulsdrift inte behövs överförs minimalt med kraft till bakhjulen, vilket bidrar till att sänka ljudnivån i kupén.

Inbyggd wifi och kommunikation med GMs eget kommunikationssystem Onstar via LTE liksom presentation på en inbyggd 8-tumsskärn är standard. Smarta mobiler kan kopplas upp via Bluetooth, och anslutning finns till minneskort, liksom fyra usb-portar och ett eluttag för 120 volt.