Fordon

Bugatti planerar ny superbil

Bugatti Veyron under tillverkning. Foto: Bugatti
Bugatti Veyron under tillverkning. Foto: Bugatti
Bugatti Royale med motor på över 12 liter var en gång världens dyraste bil. Foto: Bugatti
Bugatti Royale med motor på över 12 liter var en gång världens dyraste bil. Foto: Bugatti

Efter tio år går Bugattis modell Veyron mot sin fullbordan. En ny modell planeras till 2015.

Publicerad

I år kommer de återstående 18 bilarna av modellen Veyron att tillverkas. Sedan har det anrika bilföretaget nått målet på 450 exemplar.

Produktionen har omfattat 253 coupéer med 1001-hästarsmotorn och 47 Supersportmodeller med 1200-hästarsmotor. Tillkommer 150 roadsterbilar kallade Grand Sport.

Idén föddes i slutet av 1990-talet när Volkswagens starke man Ferdinand Piëch väckte liv i det avsomnade bilmärket, som en gång i tiden tillverkade sportvagnar av hög klass.

Ur fabriken i Molsheim rullade till exempel sex exemplar av den grandiosa Typ 41 Royale, på sin tid dyrare än någon annan bil.

Dyra, snabba och effektstinna skulle även de nyproducerade Bugattibilarna vara. För Ferdinand Piëch var det viktigare att nya Bugatti var en ledstjärna i motorvärlden än att företaget tjänade pengar.

Bugatti har inte visat svarta siffror sedan försäljningen kom igång 2005, trots att bilarna ligger i prisklass långt över 1 miljon euro.

Endigt Süddeutsche Zeitung, som spekulerar kring efterföljaren till Veyron, vill nuvarande VW-chefen Martin Winterkorn att nästa modellserie inte drar pengar ur den stora Volkswagenkoncernen.

Frågan är vad som ska locka kunder som har råd att lägga så mycket pengar på en bil. Motoreffekter på upp mot 1500 hästkrafter är en spekulation, kanske drivning med någon typ av framtidsteknik.

Bugatti tänker i alla fall försvara sin position som världens mest exklusiva bil. Alltid ett steg före Ferrari.