Fordon

Bugatti Chiron blir snabbaste produktionsbilen

Den här konceptbilen har många likheter med den kommande Bugatti Chiron. Foto: Bugatti
Den här konceptbilen har många likheter med den kommande Bugatti Chiron. Foto: Bugatti
Louis Chiron, framgångsrik tävlingsförare hos Bugatti. Foto: Bugatti
Louis Chiron, framgångsrik tävlingsförare hos Bugatti. Foto: Bugatti

Bugatti kör vidare med exklusiva och dyra prestandabilar. Den nya modellen heter Chiron efter en av märkets mest berömda tävlingsförare.

Publicerad

Efterföljaren till modellen Veyron ska heta Chiron och presenteras på bilsalongen i Geneve nästa år. Den ska axla Veyrons roll som en av de mest exklusiva serietillverkade bilar som går att köpa. Om man nu kan tala om serietillverkning när endast 500 exemplar ska tillverkas.

Men enligt Bugattichefen Wolfgang Dürheimer är redan 100 av dessa bokade, trots att bilen ännu inte visats upp eller några detaljer redovisats.

Men Bugattichefen hänvisar till likheterna för nya bilen till den konceptbil GT concept som visades på bilmässan i Frankfurt.

Sannolikt får Chiron den åttaliters W16-motor som fanns i Veyron och som ger 1200 hästkrafter. Chiron väntas få samma toppfart eller högre som Veyron, alltså 410 km/h.

Med den planerade lanseringen verkar Bugatti inte drabbas av de besparingsåtgärder som många andra märken i Volkswagenkoncernen får känna av när bilgruppen gör sig redo att klara av tunga kostnader i samband med avgasskandalerna. Branchbedömare räknar med att varje såld Bugattibil ger koncernen stora underskott.

Namnet Chiron är hämtat från den legendariske föraren Louis Chiron (1899 – 1979) som framgångsrikt körde Bugattibilar till seger i mängder av tävlingar på 1920 och -30-talen.