Fordon
Bosch pekas ut i dieselskandalen

Fyra bilkoncerner utreds eller har erkänt manipulation av utsläppsvärden. Den gemensamma nämnaren är att de alla har samma underleverantör. Nu pekas Bosch ut som företaget som ”möjliggjorde” fusket
Dieselskandalen som briserade i september 2015 är fortfarande en het potatis i bilindustrin. Efter att Volkswagen erkände, har Mercedes och FCA (Fiat Chrysler Automobiles) hamnat under luppen. Och nu har en fjärde biltillverkare, GM, dragits inför rätta.
Men utöver dessa har även Bosch, världens största underleverantör i bilbranschen, hamnat i rampljuset. Detta eftersom de bland annat levererade mjukvaran som användes i dieselbilarna. Och just på grund av detta står den tyska företagsjätten som medåtalad i fallet GM.
– Vi ser Bosch som de som möjliggjorde fusket. De levererade mjukvaran i ett format där tillverkare och Bosch tillsammans kunde kalibrera motorerna för att manipulera utsläppstesterna, säger advokaten Steve Berman, som representerar bilägare i stämningar mot alla fyra biltillverkarna till Bloomberg.
Utsläppsfifflet är en av de största skandalerna i bilindustrins historia, och förenklat handlade det om att mjukvara i dieselbilar kände av om fordonen blev testade i labb. Om så var fallet ändrades gången, vilket resulterade i lägre utsläpp. Detta gjorde att bilarna klarade av kraven i USA som har en mycket striktare syn på kväveoxidutsläpp.
Volkswagen har sedan man erkänt fusket möblerat om hela ledningen, sparkat ansvariga chefer och avsatt enorma summor pengar för att betala böter, kompensera bilägare och återköpa bilar.
Läs mer:
Mercedes-Benz har förnekat all form av fiffel och har ännu så länge inte fällts för någon manipulation. Dock har man sagt att man inte kommer certifiera nya dieselbilar i USA – eftersom det inte är mödan värt.
FCA och GM har även de förnekat fiffel.
Samtliga tillverkares utpekade bilmodeller har en sak gemensamt. De använder alla Bosch kontrollenhet EDC-17. Enligt stämningsansökan i GM-fallet är just denna ”en möjliggörare för tillverkare att använda sig av en fuskenhet, detta eftersom mjukvaran kan avgöra om den utsätts för utsläppskontroll”.
I efterdyningarna av VW-skandalen gjorde Bosch en förlikning i en grupptalan där man betalade 327,5 miljoner dollar. Men i övrigt säger företaget att man ”försvarar sina intressen”, samt att man samarbetar med ansvariga myndigheter. Hur det slutar återstår att se. Bosch utreds i Tyskland för sin inblandning i VW-skandalen samt i sitt förhållande till Daimler. Därtill riskerar de att utredas av amerikanska justitiedepartementet för inblandningen i dieselskandalen.