Boeing överväger att skippa andrepiloten – i fraktflyg

2018-02-09 12:12  
Räcker det med en av dem? Bild inifrån cockpit i ett Boeing 737-800. Foto: Donna McWilliam / TT

Framtidens fraktflyg kanske bara har en pilot. Och om allmänheten kan tänka sig det – även passagerarplanen.

Vi har vant oss vid tanken att det alltid finns en andrepilot redo att ta över om förstepiloten skulle drabbas av plötsligt sjukdomsfall. Men piloter kostar pengar och flygtillverkare undersöker nu möjligheten att helt skippa andrepiloten – åtminstone i fraktflyg.

- Vi undersöker det och där det först kommer att märkas är inom fraktflyg. För passagerarplan finns det inte på bordet, sa Boeings forsknings- och teknikchef Charles Toups vid Singapore Airshow i veckan, enligt The Guardian.

Men också passagerarplan skulle kunna gå en sådan framtid till mötes, enligt Toups. Det skulle dock förmodligen ta flera decennier att övertyga allmänheten, sa han.

Läs mer: Drönaren hovrar ovanför passagerarflygplan – nu jagas ägaren

För fraktflyg hade det varit möjligt att införa på så kort tid som fem år eftersom tekniken redan har kommit långt, enligt Kevin Shum på Singapores luftfartsmyndighet.

Den australiska branschorganisationen för piloter är dock skeptisk.

- Att ha en andrepilot att dela arbetsbördan med när du har befälet över ett flygplan är ovärderligt. Vi är inte ett dugg intresserade av konceptet med en pilot. Det är helt och hållet kostnadsdrivet, sa David Booth, ordförande i Australian Federation och Air Pilots.

En simulatorstudie utförd av Nasa i september i fjol gav inte stöd för enkelpilotskonceptet. Amerikanska piloter fann arbetsbördan "oacceptabel" även vid normala flygförhållanden och etter värre när något gick fel.

Johan Kristensson

Mer om: Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt