Drönaren hovrar ovanför passagerarflygplan – nu jagas ägaren

2018-02-08 07:03  

En lokal tv-station i Las Vegas visade den spektakulära filmen av drönaren som hovrar ovanför ett passagerarflygplan. Nu jagas operatören av FAA – och straffet kan bli fängelse.

En studie av Federal Aviation Administration jämförde effekten av flygplan som kolliderar med fåglar, respektive med drönare. Föga överraskande visade rapporten att drönare har potential för att generera mycket större skador, inte minst på vingarna och planets framruta.

Men trots den påtagliga faran finns det gott om korkade operatörer som inte klarar av att hålla sina farkoster på behörigt avstånd från flygtrafiken.

Nu utreder FAA en incident vid McCarran International Airport, nära Las Vegas. Den här gången har tilltaget fångats på film, och det var när en lokal tv-station visade klippet som myndigheten blev uppmärksam på överträdelsen. Det verkar onekligen som om personen avsiktligt flyger nära planet för att fånga de dramatiska bilderna:

Hotet från drönarna är globalt. Under sommaren tvingades Arlanda stänga ned verksamheten i en timme. Rapporter från Storbritannien och Tyskland ger in fingervisning om problemets magnitud. Sammantaget registrerade Flugsicherung (DFS) 88 drönare nära flygplan över tyskt luftrum.

Och under de första nio månaderna 2017 rapporterade UK Airprox Board 81 incidenter med drönare. Det största kaoset skapades vid Gatwick där en incident försenade vissa plan med flera timmar.

FAA kan bötfälla överträdelser med upp till 250 000 dollar, och ge upp till tre års fängelse. Även svenska operatörer bör se upp. Den 1 februari 2018 började Transportstyrelsens nya regler för att flyga drönare att gälla. De omfattar även personer som flyger ”obemannade luftfartyg” privat.

Läs mer: Nya drönarregler ska ge färre flygstörningar

Regelverket innebär bland annat att det endast är tillåtet att flyga på ett avstånd större än 5 kilometer från start- och landningsbanan på en flygplats – respektive en kilometer från helikopterplatser. Och flygning får inte får ske på ett kortare avstånd, eller på ett sådant sätt som kan störa en pågående räddningsinsats.

Personen som har införskaffat eller flyger en drönare är skyldig att känna till hur och var den får användas. De som bryter mot Transportstyrelsens regler riskerar böter eller fängelsestraff.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt