BMW dubblar sina självkörande tester – trots Ubers dödsolycka

2018-03-23 06:00  

Ubers dödsolycka har skrämt många biltillverkare med autonoma program – men BMW backar inte. Nu meddelar företaget att man kommer dubbla antalet självkörande bilar i trafik.

Ubers dödsolycka har skrämt många biltillverkare med autonoma program – men BMW ryggar inte. Nu meddelar företaget att man kommer dubbla antalet självkörande bilar i trafik.

Det var natten till måndagen den 19 mars som Ubers autonoma testfordon körde på en gångtrafikant i Tempe, Arizona. Världen har fått sitt första dödsfall där en självkörande bil är inblandad, och olyckan har givetvis skakat om bilbranschen.

Nu anser många experter att utrullningen på allmän väg har gått för fort, bland annat svenska forskare. Inom bilbranschen är man överraskad över de omständigheter som verkar ha rått kring olyckan i USA.

– Ett av de primära målen för autonoma bilar är att undvika exakt den här typen av kollisioner, speciellt under helt klara förhållanden, Ändå lyckades bilen av någon outgrundlig anledning inte att reagera, säger Klaus Fröehlich, ansvarig för forskning och utveckling vid BMW till Forbes.

– Med den kvalitet och kompetens som sensorerna har – och hur snabbt och väl datorerna kan processa uppgifterna är det för närvarande inte möjligt att ha höggradigt autonoma bilar i trafik utan olyckor, säger Fröehlich till Forbes.

Läs mer: Filmen visar sekunderna innan dödsolyckan

Men BMW låter sig skrämmas. Nu meddelar företaget att man har för avsikt att fördubbla antalet självkörande testbilar i trafik till 80 stycken under året.

– Vår syn på teknik för autonom körning förblir oförändrad, detta trots att det verkar vara en väldigt tragisk olycka, säger Klaus Fröehlich till Autonews.

Han konstaterar att vägen mot autonom körning är lång, och poängterar att BMW genomför sina tester under högsta möjliga säkerhet. Enligt Fröehlich ska företagets autonoma testflotta sammantaget rulla 250 miljoner kilometer. Men av sträckan kommer endast 20 miljoner kilometer köras på verkliga vägar. Resterande ”körning” utgörs av trafiksimuleringar som genereras av en superdator.

Läs mer: Dödsolyckan påverkar inte svenska självkörande projekt

BMW planerar att lansera sitt första självkörande fordon år 2021. Enligt Fröehlich är det först då som chiptillverkarna och mjukvaruutvecklarna kan få fram en dator nog processorkraft för att hantera den enorma mängd data som självkörande fordon genererar. Han öppnar dock för att autonoma bilar kan dyka upp på gatorna långt tidigare, detta under förutsättning att städer är beredda att upplåta egna filer för bilarna – inom avhysta områden.

– Inom ett avhyst område för enbart autonoma fordon blir det lättare att förutse hur andra fordon och övrig trafik kommer bete sig. Det här gör det enklare att programmera bilens reflexer. Och det kan till och med innebära att fordonet kan ha färre sensorer och mindre processorkraft än en bil som måste klara av att navigera genom vanlig trafik, med saker som cykelbud, säger Klaus Fröehlich till Autonews.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt