Fordon

Blågult Ikea ger fart åt elbilen

Ikeas första elbil i Moveabouts elbilspool i Göteborg.
Ikeas första elbil i Moveabouts elbilspool i Göteborg.

Ikea sponsrar fem stycken blå- och gulmålade elbilar i Göteborg – två Think City och tre Fiat 500 EV. Det gör att Göteborg får Sveriges största elbilspool.

Publicerad

- Sponsringen gör att vi kan hålla samma hyrpris på elbilar som på vanliga bilar, trots att elbilar är mer än hundra tusen kronor dyrare i inköp än vanliga bilar, säger Ulf Jakobsson, vd på bilpoolsföretaget Moveabout, till Ny Teknik.

Han är en av grundarna till Moveabout, som är världens enda uthyrningsföretag med enbart elbilar - totalt 90 stycken i Oslo, Köpenhamn och Göteborg – och snart också i Helsingborg.

Ikea startar med två Think City från finska Valmet Automotive och går vidare med tre stycken Fiat 500 EV från EV Adapt i Nödinge nästa år.

Det gör att Moveabout nästa år kommer att ha 12 elbilar i sin Göteborgspool.

- Samarbetet med Ikea är ett stort steg framåt. Det ger potential att växa på ett helt annat sätt än tidigare, säger Ulf Jakobsson.

Den som vill hyra elbil betalar en månadsavgift till Moveabout. Ordinarie månadsavgift är 124 kronor – och halva priset för Ikea Family-medlemmar.

Därefter betalar man 79 kronor i timmen i hyra dagtid och 59 kronor i timmen efter klockan 17.

Då ingår elen.

- I vårt bokningssystem tar man hjälp av Google Maps och anger man hur långt man tänker köra. Då ser vi till att man får en bil med tillräcklig laddning. Vi vill inte att folk ska oroa sig för att batterierna tar slut, säger Ulf Jakobsson.

Moveabout har annars en ”komma-fram-garanti” för att eliminera den osäkerhet som de flesta känner när det gäller elbilars kapacitet.

För Ikea är elbilsförsöket i Göteborg ett reklamfönster för Ikeas satsning på grön profil.

-Hela Ikeakoncernen ska på sikt använda 100 procent förnybara energikällor. I Sverige är vi redan uppe i 98 procent. I Europa har vi 150 solcellsanläggningar på gång i anslutning till våra varuhus, säger Eva Stål, miljökoordinator på Ikea Sverige.

Dessutom satsar Ikeas riskkapitalbolag Ikea Greentech på miljö- och energiteknik som Ikea kan använda i sin verksamhet eller sälja i sina varuhus.

Den första investeringen gjordes i Alelions batterifabrik, samma fabrik som förvandlar vanliga Fiat 500 till eldrivna Fiat 500 EV.

Elbilspoolen i Göteborg

Moveabout har i dag 9 elbilar i Göteborg - inräknad de två nya Ikeabilarna och en ny Fiat 500 EV som kommer nästa vecka. Nästa år stötet Ikea till med ytterligare 3 elbilar och då får Göteborg sammanlagt 12 elbilar i Movabouts bilpool.

3 Think City på Lindholmen Science Park

3 Think City på Öckerö

2 Think City på Lilla Bommen

1 Fiat 500 EV på Chalmers

3 Fiat 500 EV vid Stora Teatern på Avenyn