Fordon

Bilbranschen: Utsläppsmålen kommer inte att nås

Eric-Mark Huitema, generaldirektör ACEA. Foto: ACEA
Foto: ACEA
Foto: ACEA
Foto: ACEA

Parisavtalet i all ära, men ska utsläppsmålet nås måste regeringarna bjuda till. Det menar den europeiska bilbranschen. "Även om alternativa bränslen ökar generellt i EU är diskrepansen mellan olika länder extremt oroande", säger Eric-Mark Huitema på ACEA.

Publicerad

I Uppsala säljs det fler rena elbilar än vad det säljs laddbart i hela Baltikum. Det är ett faktum som får europeiska bilbranschen ACEA att oroa sig enormt. För om EU ska nå det utsläppsmål för transporter som har satts upp så kommer det att behövas en hel del förändringar.

I sin rapport "Making the Transition to Zero-Emission Mobility" kom ACEA fram till att det är för stora skillnader mellan EU-länderna. I de rika västländerna går marknadsandelen för elektrifierat upp, men i öst ligger de kvar på en väldigt låg nivå. Samma korrelation finns mellan nord och syd, där försäljningen i norr trummar på i mycket högre utsträckning än söderöver. Detta är ett problem som ACEA anser att EU-kommissionen måste tackla om de menar allvar med att försöka nå utsläppsmålen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här