Fordon
Avancerat Nato-plan letar efter Herculesplanet
Ett avancerat Nato-plan av modell Hawkeye från Storbritannien deltar i sökandet efter det försvunna norska Herculesplanet i svenska fjällen. Fem besättningsmedlemmar fanns ombord.
(Uppdaterad) På fredagseftermiddagen fick räddningsansvariga hjälp av en Hawkeye, ett radar- och sambandsplan, som skickats ut från ARCC i Kinloss, det vill säga flygräddningen i England.
Det norska Herculesplanet försvann i Kebnekaise-området i går eftermiddag.
Herculesplanet deltog i den norsledda militärövningen Cold Response och har inte kunnat hittats på grund hårt väder.
Hawkeye finns i olika versioner och har avancerad radar. Sedan 2007 har planet också börjat få tillgång till avancerade satellitnätverk. Det kommer att flyga på hög höjd över området och också hjälpa till med att koordinera hjälpinsatserna.
Maria Boman, stabsmedlem på Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg som leder sökandet, är tacksam för hjälpen från Nato.
-Vi tackar ju inte nej till sådana resurser, säger hon.
Hon berättar att det sökandet efter planet och de fem besättningsmedlemmarna är mycket svårt.
-Det är fullt med fjälltoppar och lavinfara i området. Det snöar och blåser hårt. Vårt lilla sökområde är två gånger fem kilometer. Sedan har vi också sökt runt omkring, säger Maria Boman.
Man söker också av området med värmekameror.
-Vi har haft en massa indikationer, vi kan ju se renar och liknande. Vi måste också gå in med markpersonal och kontrollera signalerna, säger hon.
Flera helikoptrar har nu flyttats till basen i Nikkaluokta för att kunna sättas in i sökningsarbetet, när vädret tillåter. Två svenska och två till fyra norska militärhelikoptrar har ställts till insatsledningens förfogande.
Inledningsvis deltog en norsk och en svensk militärhelikopter, liksom en polishelikopter och en sjöräddningshelikopter.
Om planet har nödlandat i terrängen kan besättningen överleva lång tid på egen hand.
- De är vältränade och har god utrustning. De har bland annat tält, sovsäckar och bland annat vatten ombord som de behöver för att överleva i dåligt väder, säger Diederik Willem Kolff, stationschef på Gardemoens militära flygplats till norska radion, NRK.