Fordon

Audi tror på bränsle av koldioxid och sol

Bakterierna tillverkar etanol i plaströr som riktas mot solen.
Bakterierna tillverkar etanol i plaströr som riktas mot solen.

Den tyska biltillverkaren Audi inleder ett samarbete med amerikanska Joule. Företagets genmodifierade bakterier gör biobränsle av koldioxid och solljus.

Publicerad

I två år har utvecklingsföretaget Joule i närheten av Boston testat sin teknik att med hjälp av genmodifierade bakterier tillverka etanol av koldioxid och solljus.

Bakterierna bor i långa smala plaströr där de simmar runt i vatten och matas med näringsämnen samtidigt som koldioxid pumpas in i rören. Tillsammans med solljus tillverkar bakterierna etanol som kan separeras ut.

Ny Teknik har tidigare förklarat hur tekniken fungerar.

Det hela är möjligt genom att bakteriernas normala ämnesomsättning programmerats om genom att gener lagts till och tagits bort.

Joule utvecklar också bakterier som tillverkar olika kolväten som kan användas för att framställa biodiesel.

Nu går den tyska biltillverkaren Audi in som strategisk partner till Joule.

-Vi är väldigt glada att tillkänna ge detta strategiska partnerskap med Joule som erbjuder en sann möjlighet till koldioxidneutrala transporter, säger Reiner Mangold, chef för miljöprodukter på Audi i ett uttalande.

De båda företagen ska tillsammans testa bränslet och utveckla produktionsprocessen.

Nyligen öppnade Joule en demonstrationsanläggning i New Mexico. Där ska processen skalas upp från den nuvarande testanläggningen där produktionen uppgår till som mest cirka 75 000 liter etanol per hektar och år. I labbet har den dubbla mängden uppnåtts.

Joule har hittills tagit in 110 miljoner dollar i riskkapital. Hur mycket Audi satsar är inte känt.