Fordon

Aston Martin bakom ny Londonbuss

Foster och Aston Martin presenterar den här dubbeldäckaren...
Foster och Aston Martin presenterar den här dubbeldäckaren...
... och Capoco den här.
... och Capoco den här.

En klassisk ingrediens i Londontrafiken kan komma tillbaka. Två designförslag fick pris strax före jul. Aston Martin står bakom det ena.

Publicerad

För tre år sedan började de klassiska röda dubbeldäckarna rensas ut ur Londontrafiken. Routemastern var inte handikappanpassad, och den öppna plattformen där bak ansågs farlig.

I stället sattes ledbussar från Daimler in på rutterna, ett beslut som inte uppskattats av alla. Vid senaste borgmästarvalet gjorde Boris Johnson dubbeldäckarens återkomst till en valfråga.

En designtävling utlystes och veckan före jul korades två vinnare bland 700 förslag. Arkitektfirman Foster och Partners slog sig ihop med biltillverkaren Aston Martin och vann ett av förstaprisen. Det andra togs av designfirman Capoco.

Båda förslagen tar fasta på Routemasterns utseende, men använder sig av 2000-talets teknik. Dit hör hybriddrift, energilagring i svänghjul, vätgas som bränsle och solceller.

Den öppna plattformen finns där, så att passagerare kan hoppa på och av i farten, men nu även ramp på sidan för rullstolar och rollator.

Går transportbolaget i London vidare med idéerna kan de första nya dubbeldäckarna sättas in i Londontrafiken 2011. Upp till 800 nya bussar behövs, styckpriset uppskattas till 2,3 miljoner kronor.

Fantastiskt, hävdar entusiasterna. Slöseri, säger kritikerna som hävdar att dubbeldäckarna hör till en förgången tid.